Místo hlídání brdské kóty 718 prý vysedávala skupinka vojenských policistů v penzionu ve Věšíně. Viděli je návštěvníci restaurace. Jeden z nich je nafotil mobilem. Policisté tam byli ve středu vpodvečer a sledovali v televizi fotbalový zápas. Podle mluvčího vojenské policie ale pili nealkoholické pivo.

„Jenom jeden měl vidět služební číslo. Ostatní měli blůzy shrnuté, takže čísla nebyla vidět,“ řekl Deníku muž, který byl v tu dobu v penzionu.

Za vojáky přijela státní policie poté, co penzion opustili a odjeli. U závory na hranici s vojenským újezdem příslušník státní policie provedl u vojáka, který měl vidět předtím v penzionu služební číslo, orientační dechovou zkoušku na alkohol. Zkoušku provedla i vojenská policie. „Obě zkoušky byly negativní. U ostatních příslušníků, kteří byli na kótě, jsme také nechali provést dechovou zkoušku. Nikdo z nich nepožil alkohol,“ tvrdí mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

„Státní policie jela k újezdu na základně oznámení. Policisté jim dali dýchnout a výsledek byl negativní,“ řekla policistka Monika Schindlová.

Některým lidem se také nelíbilo, že policisté měli u sebe v restauraci zbraně a donucovací prostředky.

„Musím konstatovat, že v tu dobu nebyli ani ve službě. Před střídáním směn na kótě se v penzionu zastavili na jídlo. Že u sebe měli zbraně a donucovací prostředky, je pochopitelné. Oni nemají možnost je někde odložit,“ doplnil Čermák s tím, že skupiny vojáků se mění na kótě podle potřeby, a že z pochopitelných důvodů nebude sdělovat, podle jakého systému se směny střídají.