Ochránci zvířat by se jako první zeptali, kolik ovcí už padlo vaší rukou?
Žádná! Ani jedna jediná. Víte, já sice ovčí kůže zpracovávám, ale sám bych ovci zabít nedokázal…
To mi trochu připomíná rybáře, který nedokáže klepnout kapra. Jak můžete svoji práci vůbec dělat?
Nakupuji buď ostříhanou vlnu nebo ovčí kůže a ty pak zpracovávám dál.
Jak takový proces zpracování kůží probíhá a jak dlouho trvá, než z nich vzniknou třeba bačkory?
To je na dlouhé povídání. Ovčí kůže se dělí do čtyř jakostních skupin a každá má samozřejmě jiné využití. Kůže nejprve projde mízdřením, to znamená, že se zbaví podkožního vaziva a zbytků tuku. Pak se musí vyčinit, tedy naložit do speciálního kvasného roztoku. Tam zůstane asi dva dny, pak se roztok dokyselí a kůže v něm leží další dva dny. Pak je možné ji dobarvit, případně se pročistí a nakonec se natírá tukovou emulzí. Vše trvá v průměru jeden měsíc.
Kdo vám s tímhle vším pomáhá?
Mám už nakontaktované stálé dodavatele kůží hlavně z oblasti Beskyd, ale i Šumavy. Moje žena šije papuče, vestičky nebo různé zateplovací pásy, bratr se stará o obchod a pomáhá mi samozřejmě i syn a snacha. Stříhanou vlnu pak necháváme zpracovávat u jedné externí firmy.
Jak velká je konkurence?
Konkurence je veliká ve všech oborech. Naštěstí lidé v poslední době stále častěji chápou, že beraní kožich je prostě beraní kožich, a stále oblíbenější jsou i samotné vyčiněné kůže používané jako přehoz na sedací soupravu nebo jen tak jako předložka.
Na kolik taková předložka vyjde?
U hotové kůže průměrné velikosti počítejte zhruba s pětistovkou.
Nenapadlo vás někdy založit si vlastní chov? Nejspíš byste ušetřil…
To si právě nemyslím. Lidé, kteří chovají ovce, z nich vyrábějí mnoho dalších produktů. Prodávají sýry, tvaroh, žinčici, ovci ostříhají a ona je pro ně zdrojem výdělku řadu let. Nejde chovat ovce pouze proto, abyste je nakonec zabil a použil z nich jen kůži.
Tak byste z nich mohl zpracovávat také všechno…
To se v mé situaci nedá časově ani finančně zvládnout. Potřebujete odběratele mléka, který ho bude dále zpracovávat, potřebujete někoho, kdo bude ovce pást, potřebujete jim zajišťovat pravidelnou péči, krmení, stříhání, nakoupit střihací a dojicí zařízení… do toho bych nešel.
Zkusil jste si někdy třeba ovci sám ostříhat?
Samozřejmě! Když jsem to zkoušel poprvé, pustili mi video, na kterém americký farmář ostříhal ovci ve stoje za pár vteřin, tak jsem si řekl, že to nic nebude. Pak přivedli mladou, hodně živou ovci a já okamžitě přiskočil a vzal do ruky strojek. Po třech minutách jsem měl pocit, jako kdybych se snažil nacpat chobotnici do síťovky, a modřiny od kopýtek se hojily dlouho.