Pozůstalí si vyberou strom v Lesním hřbitově, který je součástí Ústředního hřbitova na Doubravce, kam při obřadu uloží pozůstatky zemřelého v ekologicky rozložitelné urně nebo jen nasypou popel do předem připravené jamky.

„Pro některé pozůstalé může být obřad v síních krematoria velmi neosobní a rychlý. Proto naše městská správa hřbitovů a krematoria nabízí a ukazuje nové cesty, jak se rozloučit s blízkým člověkem a uctít jeho památku v přírodním prostředí. Alternativou by mohlo být právě pohřbívání ke kořenům. Jsem rád, že tu toto první takové pohřebiště vzniklo. V České republice lze pohřbívat ke kořenům například v pražských Ďáblicích či v Brně,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Ilustrační foto.
Pro neočkované přituhuje. Volný čas jim od listopadu podraží o tisíce

„V Lesním hřbitově, který je součástí Ústředního hřbitova, jsme připravili také obřadní místo pro pohřbívání ke kořenům. Zakoupili jsme reproduktor pro hudební doprovod obřadu, je zde také připraveno sezení. Správa hřbitovů a krematoria města Plzně pro pozůstalé zajistí kompletně celé rozloučení, včetně obřadníka. Pozůstalí mají možnost například spálit vzkaz pro zemřelého ve speciální nádobě nebo zapálit plovoucí svíčku a děti zde mohou nakreslit vzkazy a pověsit je na stromy. Městská správa se vždy bude snažit v co největší možné míře v souladu s dobrými mravy vyjít vstříc přáním pozůstalých, či z předem vysloveného přání zesnulého,“ řekla náměstkyně primátora Eliška Bartáková, do jejíž gesce patří Správa hřbitovů a krematoria města Plzně.