Plzeňský rodák a kněz, jenž byl vězněn v koncentračním táboře Dachau, během komunistického režimu pronásledován a opakovaně internován, zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství. Duchovní ve své poslední vůli vyjádřil přání, že si přeje být pochován v Praze či Plzni. Někdejší vláda komunistického Československa ovšem nepovolila návrat jeho těla do vlasti. Od té doby se Beranovi blízcí snažili o změnu. „Už můj dědeček psal prezidentům, pak můj otec. Oba za to zaplatili, rodina byla perzekvována. Po tatínkovi jsem štafetu převzala já,“ uvedla.

Na osobní setkání se svým prastrýcem si příliš nepamatuje, zná jej především z vyprávění. „Byla jsem ještě malá. Jediná dochovaná fotka, na které jsme společně, byla pořízena na podzim 1963, kdy ho po dlouhé době pustili z internace. Tehdy už věděl, že poletí do Vatikánu, kam odcestoval v únoru 1965. Poté byl jmenován kardinálem. Babička i moji rodiče ale doufali, že se vrátí zpátky domů, což se bohužel nepodařilo,“ popsala.

Ilustrační foto.
Kde pomohou tři králové?

Kardinál je jako jediný Čech pochován vedle papežů ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu. Místo jeho posledního odpočinku navštívila Danuše Kavinová-Brabcová poprvé před osmi lety. „Do Říma jsem cestovala s plzeňskou delegací. Měla jsem výjimečnou příležitost přespat v Beranově pokoji na tamější české bohoslovecké koleji. Bylo to pro mě nepopsatelné. Prožívala jsem dojetí i intenzivní duchovní sílu. Zároveň jsem si uvědomila, že ve světě k němu lidé chovají daleko větší úctu,“ sdělila.

Danuše Kavinová-Brab-cová doufá, že odkaz jejího prastrýce, jenž byl označován za druhého svatého Vojtěcha, znovu ožije také v tuzemsku. Věří, že tomu pomohou nejenom pietní akce, jež se odehrají poslední dubnový víkend. „Ostatky budou převezeny nejdříve symbolicky do Staré Boleslavi, odkud půjde pouť do pražské svatovítské katedrály,“ líčila.

Místo vzpomínky na významného církevního hodnostáře chce vytvořit rovněž v Plzni, a to na boleveckém hřbitově, kde jsou pohřbeni Beranovi rodiče. Už teď se v krajské metropoli připravuje výstava. Expozice se uskuteční v mázhausu radnice a začne v listopadu. Návštěvníci si na ni prohlédnou například fotografie, osobní korespondenci (desítky dopisů jsou uloženy v oblastním archivu v Plasích), kapesní modlitební knížku či některé jeho oděvy. K dispozici budou rovněž dobové nahrávky některých jeho projevů.

Ples Lékařské fakulty v Plzni
Plesy zvou na filmové melodie i akrobatická vystoupení