Oslovená zařízení působící v krajské metropoli by posily uvítala, kromě sester však pro péči o seniory nebo hendikepované chybí též ošetřovatelky.

Zkušenosti se zaměstnanci právě z Ukrajiny mají v plzeňské městské charitě. V Domově sv. Jiří už tři roky působí Irina Sokotunova. Ve své rodné zemi vystudovala střední školu zaměřenou na chemickou technologii. V České republice, kam přišla v roce 2001, ovšem začínala úplně od nuly. „Neuměla jsem vůbec jazyk, ale postupně jsem se naučila. Nejdříve jsem byla v zemědělství, pak jsem se vdala a odešla na mateřskou. Potom jsem se díky kamarádce dozvěděla o charitě, kde dělám ošetřovatelku. Stačilo si udělat rekvalifikaci,“ uvedla osmatřicetiletá žena.

Profese, kdy se stará o seniory (krmí je, pomáhá jim s hygienou, stele jim, polohuje je), je pro ni sice radostná, ale těžká. „Myslím, že vydržím hodně, ale je to fyzicky i psychicky náročné. Lidé vyžadují hodně pozornosti,“ dodala.

Ředitel plzeňské městské charity Pavel Janouškovec by další takové zaměstnance okamžitě přijal. „Hned bychom brali pět ošetřovatelek a stejný počet sester,“ vypočítal. Co se týče ošetřovatelek, trápí zařízení především velká fluktuace. „Přijdou, zkusí si to, ale když se jim naskytnou lepší podmínky a vyšší plat, často odcházejí,“ nastínil. U zdravotních sester jsou zase mzdy nižší než třeba v nemocnicích, což je dáno především problematickým financováním ze strany pojišťoven. „V budoucnu reálně hrozí, že systém se zhroutí, takže se o seniory v domovech nebude mít kdo starat,“ doplnil Janouškovec.

Rozšíření projektu Ukrajina by ocenil též ředitel Městského ústavu sociálních služeb Vladimír Chuchler, ovšem počet nováčků je podle jeho názoru malý. „Hovoří se o tisícovce sester, což je na celou republiku směšné. Třeba jenom nám chybí čtyři. U pracovníků v sociálních službách je situace daleko horší, jde o 25 lidí,“ sdělil. Na nedostatek či odliv zaměstnanců loni reagovalo město finanční podporou. Podle Chuchlera činí průměrná mzda u ošet-řovatelů cca 20 tisíc korun, u sester se pak pohybuje kolem 35 tisíc korun.

Ilustrační foto
Doprava v kraji se mění. Všude už jsou tarifní zóny