Během prvního týdne letošního roku měli pracovníci ze Záchranné stanice živočichů v Plzni pořádně napilno. Zabývali se až neobvyklým počtem zraněných a uhynulých ptáků. Přinášíme vám pár případů, které ornitology otřásly, a které by podle nich mohly souviset i s novoroční zábavní pyrotechnikou. 

Již první pracovní den letošního roku upozornili stanici DESOP obyvatelé Bolevce, že pod dráty vysokého napětí se nacházejí dvě poraněné labutě. Na místo se vydal Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů. Co zde viděl, však předčilo jeho očekávání. "Loňské mládě labutě velké, původně námi kroužkované jako nevzletné, si na drátech vysokého napětí urazilo hlavu tak, že hlava ležela 5 metrů od zkrvaveného těla," popsal podrobnosti Makoň s tím, že dle svědků druhá labuť, která s ní letěla, vyvázla se zkrvaveným krkem a podařilo se jí doplachtit o kus dál. 

Labuť velká, která vletěla do drátů elektrického napětí.Zdroj: Záchranná stanice živočichů Plzeň

O dva dny později pak bylo na Dolanském mostu nalezeno poslední labutí mládě z tolik známé plzeňské labutí rodinky. Zabilo se nárazem na dráty elektrického napětí. 

Mládě labutě v Dolanech.Zdroj: Záchranná stanice živočichů Plzeň.

Ve stejný den si zvířecí záchranáři přebírali do své péče dravce i na Domažlicku. Při procházce lesem na Domažlicku našel muž poraněnou káni lesní. "Dravec poskakoval po zemi, pravé křídlo měl viditelně svěšené. Po předání zvířecího pacienta k nám do stanice veterinář zjistil, že má komplikovanou frakturu křídla přímo v těle, a to jen pár milimetrů od kloubu. Vypadá to na boční náraz od jedoucího automobilu či vlaku," řekl Karel Makoň. Doplnil, že křídlo je potřeba amputovat a pták už létat nebude. Uvnitř areálu Základní školy ve Kdyni narazil do skla krahujec obecný. Utrpěl těžký otřec mozku. "Dravec není schopen přijímat potravu a na umělém krmení většinou dlouho nevydrží. Atypicky zkroucená hlava a pohyb pouze do strany je jasným následkem nárazu na pevnou překážku," vysvětlil Makoň. 

Samice krahujce obecného narazila do skla ve Kdyni. Zdroj: Záchranná stanice živočichů Plzeň.

V sobotu pak u Kaznějova na zahradě v blízkosti lesa našli dva mladí muži nehybného kalouse ušatého. Pravděpodobně narazil na překážku, měl ochrnuté pánevní končetiny, plácal křídly a nebyl schopný pohybu. Sova byla vyhublá a hladová, což značilo, že na zemi již nějakou dobu ležela. "Byl to smutný pohled do očí kalouse, jelikož ani tenhle pták pravděpodobně nepřežije," uzavřel neveselý příběh Karel Makoň. 

Kalous ušatý. Zdroj: Záchranná stanice živočichů Plzeň.