On-line rozhovor najdete ZDE

KUCHAŘI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI UVAŘÍ DENNĚ TISÍCE JÍDEL

Fakultní nemocnice v Plzni provozuje dvě samostatné kuchyně – jedna obsluhuje areál na Lochotíně, druhá na Borech. Dohromady se zde uvaří téměř čtyři tisíce jídel denně. Před pár dny se v prostorách bývalé vojenské nemocnice otevřel zcela nový stravovací provoz, který je jedním z nejlépe vybavených obdobných zařízení na jihozápadě Čech.

Přestavbou staré jídelny vznikly krásné komfortní prostory se špičkovým vybavením, kde tým profesionálních kuchařů denně uvaří až 1 200 jídel pro zaměstnance i pacienty FN Bory. Díky rekonstrukci se otevřely také dvě nové provozovny – bistro Arma s nabídkou lahůdek a balených potravin a kavárna se zastřešenou terasou, kde si mohou pacienti se svými návštěvami vychutnat kávu, zmrzlinu nebo zákusek.

KUCHAŘI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI UVAŘÍ DENNĚ TISÍCE JÍDELNOVÁ KAVÁRNA V AREÁLU BÝVALÉ VOJENSKÉ NEMOCNICE NA BORECHZdroj: FN PLZEŇ

KUCHAŘI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI UVAŘÍ DENNĚ TISÍCE JÍDELNÁVŠTĚVNÍCI KAVÁRNY SI MOHOU ZMRZLINU ČI ZÁKUSEK VYCHUTNAT NA ZASTŘEŠENÉ TERASEZdroj: FN PLZEŇ

Fakultní nemocnice Plzeň dlouhodobě uplatňuje nejnovější trendy v oblasti stravování a výživy, což se odráží při sestavování jídelníčků pro pacienty i v nabídce jídel pro zaměstnance. V nové kuchyni využívají kuchaři při vaření různých novodobých metod, např. sous vide, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou, kdy maso pustí minimum vody a zachová si tak svou šťavnatost. Kuchyně je vybavena mnoha inovativními technologiemi a přístroji, třeba speciálním kotlem na vaření vývaru, multifunkčními pánvemi a konvektomaty. Při výběru jídel si mohou zaměstnanci zvolit mezi čtyřmi druhy jídel, mají k dispozici bohatý zeleninový bar i minutky.

KUCHAŘI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI UVAŘÍ DENNĚ TISÍCE JÍDELNOVÁ KUCHYNĚ JE VYBAVENA ŠPIČKOVÝMI PŘÍSTROJI A NEJNOVĚJŠÍMI TECHNOLOGIEMIZdroj: FN PLZEŇ

KUCHAŘI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI UVAŘÍ DENNĚ TISÍCE JÍDELJEN NA BORECH UVAŘÍ DENNĚ KOLEM 1200 JÍDEL PRO ZAMĚSTNANCE I PACIENTYZdroj: FN PLZEŇ

Důraz na zdravé stravování se odráží i v jídelníčcích pro pacienty. Díky nutričním specialistům Fakultní nemocnice Plzeň se nyní nově zavedla tzv. Fit dieta, která je založená na vysokém podílu vlákniny, omezuje tuky, zahrnuje luštěniny, ryby, zeleninu a ovoce. Hospitalizovaným pacientům vybírá lékař dle jejich zdravotních nároků z více jak tří desítek různých dietních variant, speciální jídelníček mají ale i kojící matky nebo děti.

KUCHAŘI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI UVAŘÍ DENNĚ TISÍCE JÍDELNEMOCNICE DBÁ NA PESTROU A ZDRAVOU SKLADBU JÍDELZdroj: FN PLZEŇ

KUCHAŘI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI UVAŘÍ DENNĚ TISÍCE JÍDELDOPRAVA JÍDEL PRO PACIENTY MÁ SVŮJ VLASTNÍ ŘÁDZdroj: FN PLZEŇ