Redakce Deníku se s vámi pro dnešní den loučí. Program prezidenta České republiky budeme sledovat i v pátek. Prezident zamíří do Tachova, Rokycan a návštěva v kraji skončí na zámku ve Zbiroze.

20:00- Prezident Miloš Zeman uzavřel dnešní program ve staroplzeneckém Bohemia Sektu, kde se setkal s vedením společnosti a podepsal speciální edice lahví. Prezidenta ještě čeká večeře s hejtmanem a osobnostmi Plzeňského kraje.

18:25 - I během návštěvy Horaždovic prezident celou dobu vtipkoval. Svoji návštěvu potvrdil podpisem do kroniky, dekoroval prapor města Horažďovice pamětní stuhou a převzal si dar, kterým byla Horažďovická perla. Jako pohoštění byly pro prezidenta připraveny zákusky, které napekli studenti střední školy v Horažďovicích. Zákusky zdobily české vlaječky. Prezident je ale neochutnal, protože je cukrovkář. Občané se při odjezdu kolony loučili s prezidentem velkým potleskem. Hlava státu po návštěvě Horažďovic zamíří do Starého Plzence, kde si prohlédne společnost Bohemia Sekt.

18:05 - Prezident se setkal se zastupiteli města, zástupci organizací, spolků a institucí v Malém sále zámku. Mezitím na něj před zámke stále čekají davy občanů, z nichž mnozí přinesli i květiny.

17:35 - Prezident pochválil vedení Horažďovic, že uvažují o výstavbě domova důchodců, který budou stavět z vastních prostředků.

17:30 - "S obchvatem Horažďovic se do roku 2020 nepočítá," zaznělo na setkání v horaždovickém zámku z úst hejtmana Václava Šlajse. Tím občany, kteří prosili prezidenta o pomoc a urychlení, nepotěšil.

17:05 - Na zámeckém nádvoří čeká na příjezd hlavy státu více než 500 lidí. Čekání občanům zkracují pěvecké sbory Poupata a Kvítek. Starosta města Karel Zrůbek zvažuje, zda se prezidenta nezeptá na úložiště jaderného odpodu na Pačejovsku.

16:50 - Uvítání prezidenta v Horaždovicích bylo připraven ve dvou variantách - "suché" a "mokré". Vzhledem k počasí nakonec padla volba na "mokrou" a tím pádem prezident nepřijede na Mírové náměstí, ale rovnou na zámek. Zde už ho očekává na 200 lidí a další přicházejí.

16:27 - Diskuze s prezidentem se na sušickém náměstí zúčastnilo kolem 400 občanů. Převládali hlavně mladí a senioři, střední generace nebyla zastoupena téměř vůbec.

16:15 - Prezident v Sušici dostal dar v podobě velké skleněné sušické sirky, podepsal se zde také do městské kroniky. V Sušici byla přítomna také starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová, která prezidenta obdarovala vyřezávanou hlavou Karla IV. a pozvala Miloše Zemana na návštěvu Kašperských hor. Prezident slíbil, že pokud příští rok opět zavítá do Plzeňského kraje, tak přijede. Starostka také hlavě státu poděkovala za podporu zákazu těžby zlata v oblasti Kašperských Hor. Miloš Zeman se také na radnici v Sušici pochlubil znalostí roku založení Modravy, ale spletl se o sto let.

Prezident Miloš Zeman v Sušici

15:47 - Prezident zahájil návštěvu radnice v Sušici citátem od Čapka, aby zamaskoval bolest kotníku. Zajímá se o osud firmy SOLO Sušice, infrastrukturu a investiční akce.

15:22 - Na náměstí v Sušici hraje hudba. Na prezidenta Zemana zde čeká asi 150 lidí, vlají prapory a zatahuje se, občas prší.

15:01 - Prezident se rozloučil s posluchači na klatovském náměstí, podepsal se dívce z Běšin do památníčku a jeho kolona odjela do Sušice.

14:43 - Miloše Zemana si přišly na klatovské náměstí poslechnout stovky lidi. Hned na úvod otevřel téma Šumavy a varoval před zelenými fanatiky. Vysloužil si velký potlesk.

14:20 - Ve 14:25 by měl Miloš Zeman dorazit na náměstí v Klatovech. To už je slušně zaplněné, na prezidenta čeká několik stovek občanů a přicházejí další.

V Klatovech dostal prezident od starosty keramiku, která mu udělala velkou radost

13:05 - V tuto chvíli je Miloš Zeman v Hotelu Rozvoj v Klatovech, kde absolvuje pracovní oběd s starosty obcí a měst z regionu a představiteli města Klatov. Vše zahájil přípitek s hejtmanem a dalšími hosty. Hlava státu si pochutná na české klasice. „Jako předkrm bude mít paštiku z kachních jater s mandlemi a k ní domácí rohlíček. Dále bude mít bramborovou polévku z čerstvé zeleniny s celými hříbky. Hlavní chod je specialita naší šéfové, telecí svíčková pečená na kořenové zelenině s omáčkou plné chuti. K ní budou jako příloha škubánky opečené na sádle. Po obědě dostanou hosté jablečný závin z pivního těsta, přelitý kapkou smetany," řekla šéfkuchařka hotelu Dana Tyrpeklová. Na setkání s mírným zpožděním dorazil i ministr vnitra Milan Chovanec.

12:30 - V Klatovech dostal prezident od starosty keramiku, která mu udělala velkou radost. Teď jede na oběd s hejtmanem a starosty obcí a měst z regionu a představiteli města Klatovy.

12:20 - Paní Zemanová se přesouvá do zoolgické zahrady, kde ji čeká oběd v restauraci Lüftnerka. Stále jí doprovází paní Šlajsová, manželka hejtmana.

12:05 - Prezident poradil klatovskému starostovi, aby si pořídil skleník. Prý proto, aby mohl dostat klatovské karafiáty teď a ne až v červnu.

11:55 - Prezident rozesmál sál klatovské radnice. Opravil starostu, když mu řekl, že datum, které starosta uvedl jako založení města, je datem, kdy Klatovy byly povýšeny na město. Starosta mu odpověděl, že jako bývalý učitel je zvyklý na to, že ho lidé opravují.

11:45 - Prezident Miloš Zeman dorazil do Klatov v předstihu a míří do radnice. Vítal jej starosta a doprovází ho hejtman.

11:39 - Zaměstnanci a obyvatelé MáTy se na příjezd první dáme důkladně připravovali.Vše se blýská, děti secvičily recitační a pěvecké vystoupení.

Ivana Zemanová dorazila do Plzně

11:26 - S Ivanou Zemanovou dorazila i manželka hejtmana Petra Šlajsová. Obě od dětí, které tu žijí, dostaly květinu. Manželka prezidenta přivezla domu dary.

11:20 -Na úplný závěr návštěvy v Přešticích prezident zodpověděl dotazy novinářů. Jižní Korejci by se podle něj mohli přihlásit do nového tendru na dostavbu Temelína. Stále neschválený služební zákon je podle něj oddalován proto, že všechny politické subjekty mají zájem, aby byl co nejměkčí a nadále umožňoval vstup i do vysokých odborných funkcí takzvaným politickým trafikantům.

11:13 - Oficiální část návštevy skončila, prezident se s doprovodem odebral do radnice. Následovat bude přejezd do Klatov.

11:02 - Debata v Přešticích pokračuje. Podle jednoho z místních včera hlava státu urazila mladé snažící se lidi. Prezident se proti tomu ohradil, hájil jej také hejtman. Prezident pak spustil monolog o hlubokém omylu tazatele a informacích z novin.

10:53 - V Azylovém domě MáTa, kam kolem 11. hodiny dorazí Ivana Zemanová, už je několik desítek minut ochranka i policie a vše kontroluje.
Zajímavost o policejním doprovodu - členové ochranky jsou označeni odznáčky různých barev - modrou, zelenou a žlutou. "Každá barva pro nás na svůj význam. Jaký, to říci nemohu," řekl Deníku kriminalista.

10:50 - Po dotazu starosty Antonína Kmocha prezident kritizuje byrokracii, která zatežuje obce velikosti Přeštic. Řady zbytečných předpisů by se podle něj měla zrušit.

10:46 - Prezident dostal typický dar - zabijačkové dobroty z přeštického černostrakatého prasete. V projevu chválil nízkou nezaměstnanost, za což kraj podle něj vděčí krajským i komunálním zastupitelům. Poté poděkoval lidem za hojnou účast a vyzval přítomné k dotazům.

10:31 - Setkání v Přešticích probíhá na náměstí, neboť návštěvě pana prezidenta přeje počasí. 

10:29 - Do Plzně dorazí i manželka prezidenta Ivana Zemanová, čeká ji návštěva Klokánku a azylového domu MaTa v Plzni.

10:22 - Poté, co se Miloš Zeman setká s občany, zamíří do Klatov, kde jej čeká další setkání jak s představiteli města, tak s občany. 

10:08 - Miloš Zeman míří do Přeštic, kde se setká s představilteli a také s občany.

Vítáme vás u druhého dne prezidentské návštěvy v Plzeňském kraji a u on-line zpravodajství z této události.

Jak vypadal první den prezidenta v Plzeňském kraji se dočtete ZDE.

Čtvrteční program prezidentského páru

Miloš Zeman

• 10:15-11:30 Přeštice: setkání s představiteli, dekorování praporu Přeštic
• 10:30-10:50 setkání s občany u kašny (při šp. počasí v sále KKC)
• 11:40-15:15 Klatovy: setkání s představiteli města
• 12:40-14:00 oběd se starosty obcí a měst a představiteli Klatov
• 14:25-15:15 setkání s občany na nám. Míru (při šp. počasí v kině Šumava)
• 15:35-16:45 Sušice: setkání s představiteli města, dekorování praporu
• 16:15-16:45 setkání s občany na náměstí (při šp. počasí v kině)
• 17:10-18:30 Horažďovice: setkání s představiteli, dekorování praporu
• 17:10-17:40 setkání s občany na Mírovém náměstí (při špatném počasí ve Velkém sále zámku)
• 19:00-19:30 Starý Plzenec, Bohemia Sekt: setkání s vedením společnosti a zaměstnanci, podepsání speciální edice lahví
• 20:00-21:30 večeře v plzeňském hotelu Golden Fish s osobnostmi kraje

Ivana Zemanová

• 11:10 návštěva Klokánku a azylového domu MaTa v Plzni
• 14:00 procházka plzeňskou zoologickou zahradou
• 18:15 Starý Plzenec, Bohemia Sekt – zde se připojí ke svému manželovi

Prezident v kraji - den první

Během prvního dne v Plzeňském kraji stihl prezident navštívit Krajský úřad, pobesedoval se studenty ZČU, podíval se na výrobu tramvají ve Škodě Transportation, kde i odpovídal na dotazy zaměstanců, zastavil se na plzeňské radnici, v chrámu sv. Bartoloměje, sáhl na andělíčka (své přání ale neprozradil), účastnil se mítinku s občany na náměstí Republiky a den zakončil návštěvou Plzeňského Prazdroje, kde si sám načepoval pivo.