Zametali, hrabali sníh, čistili příkopy a sekali trávu. Se vším tím je teď po prezidentské amnestii Václava Klause konec. Lidé, kterým soud přiřkl obecně prospěšné práce za drobné kriminální delikty, už koště nebo hrablo do ruky vzít nemusí. Úřadům tak vyvstal nový problém. Kým odsouzence nahradit?

„Nás se amnestie těchto lidí dotkne pochopitelně hodně. Jejich práce nám bude scházet," řekl Deníku starosta prvního městského obvodu Miroslav Brabec (ČSSD).

V současné době se chystá situaci řešit s Úřadem práce v Plzni. „Máme v plánu udělat nábor lidí, kteří by se o tyto práce do budoucna starali. Připravujeme nový program, který by měl tento výpadek nahradit. Vše je však v začátcích," dodal Brabec.

Jenže úřad práce už má v těchto záležitostech svázané ruce. Koncem roku Ústavní soud vydal rozhodnutí, že lidé, kteří jsou dlouhodobě v evidenci nezaměstnaných, už nemají za povinnost veřejnou službu vykonávat.

„Tito lidé k nám mohou přijít dobrovolně, ovšem stále je to bez nároku na mzdu. Sice se budeme snažit s úřadem práce o vzniklé situaci jednat, ovšem musíme připravit i další řešení. Zatím nevíme, kolika lidí se to bude týkat," sdělil starosta centrálního městského obvodu Jiří Strobach (ODS).

Amnestovaní, které Klaus zbavil obecně prospěšných prací, jeho rozhodnutí vítali skoro stejně spontánně jako propuštění vězni. „Dostal jsem od soudu tři sta hodin prací za to, že mě chytli v autě, když jsem neměl řidičák. Oddělal jsem polovinu, a když jsem přišel v pátek, už mi bylo sděleno, že práce pro mě není," podotkl k amnestii pětatřicetiletý Josef ze severního Plzeňska.

Podle jeho slov to pro něho bylo vysvobození. „Mám svou práci, do které musím chodit, abych se uživil, a za tohle jsem nedostával nic," dodal Josef.

Klausův pardon se týká také lidí, kteří za drobné delikty dostali podmíněné tresty. Ovšem ne všichni měli tak velkou radost jako propouštění. Například ti, kterým soud podmínku dal za řízení v opilosti. „Podmínku mi sice smazali, ale řidičák jsem zpátky nedostal," zmínil muž z Rokycanska, který o papíry přišel loni na podzim.

Zato mladík z Plzně, který v létě dostal podmínku za rvačku v hospodě, při které svému sokovi zhmoždil ruku, prezidentovo rozhodnutí přivítal. „Aspoň teď můžu klidně spát," svěřil se mladík.

Přesné počty, kolika podmíněně odsouzených se amnestie týká, nejsou zatím známy.