„Pokud se prokáže, že bakterie salmonelózy pochází od té firmy, tak lidé mají nárok požadovat po ní odškodnění. Společnost má totiž povinnost dodávat zdravé potraviny," vysvětlil advokát Jaroslav Svejkovský.

Lidé se mohou domáhat nejen vrácení peněz za jídlo, ale také náhrady za ušlý výdělek, náklady na léčení a třeba i nákladů na dovolenou, kterou kvůli nemoci zrušili. V součtu to mohou být statisíce.

„Zahrnout do odškodného jde leccos. Výše se navíc může u každého lišit z důvodu rozdílné mzdy," uvedl advokát Ivo Žižkovský.
Kvůli zdravotním potížím leželo v nemocnici asi 60 lidí a stejný počet se léčil doma.

Pacientům se salmonelózou právníci doporučují, aby se domluvili a postupovali společně. Odškodné by podle nich vyplácel ZRTAS, přestože se majitel firmy Martin Zrna brání argumentem, že jeho lidé nepochybili.

„Předběžné výsledky nasvědčují tomu, že salmonela se k nám dostala v jedné ze surovin od dodavatele," uvedl.

Advokát Žižkovský namítá: „Lidé koupili jídlo od vývařovny a hlavně nemají žádný vztah s dodavatelem vývařovny." Až poté může podle právníka vývařovna vyžadovat odškodné, které vyplatila lidem, po svém dodavateli.

Žižkovský si myslí, že v Německu by se obě strany dohodly mimosoudně, ochrana spotřebitele je tam vysoká.

„V Čechách se bohužel zákon o ochraně spotřebitele pouze tak tváří,"konstatoval advokát.

Antonín Bartoníček, jeden z nakažených strávníků, včera Deníku řekl, že o odškodnění dosud neuvažoval.

„Stále se vzpamatovávám z toho, co jsem si prožil. Bylo to strašné. Zhubl jsem devět kilo a doufám, že už nikdy nic takového nezažiju. Abych řekl pravdu, ani nevím, o kolik peněz bych měl žádat, protože podle mě to byly nevyčíslitelné útrapy," řekl Bartoníček. Jestli bude o odškodné žádat, se rozhodne až podle toho, jak se zachovají ostatní marodi. Rozhodně prý nemá v úmyslu firmu ZRTAS zničit, ale k případné hromadné žádosti o odškodné nebo k žalobě by se nejspíš přidal.

Krajská hygienická stanice včera zveřejnila dílčí výsledky rozborů, z nichž vyplývá, že bakterii salmonelózy obsahoval hotový pokrm špagety à la carbonara a skořápky vajec. Z těch bylo jídlo ve vývařovně připraveno. „Výsledky dalších ingrediencí jako parmezánu, smetany či vajíček budou ve čtvrtek," informoval hlavní krajský hygienik Přemysl Tomašuk.

Hygienici zajistili stěry z prostředí firmy i výtěry zaměstnanců. „Pokud by se prokázala salmonelóza u zaměstnanců, tak by přišli o potravinářské průkazy," řekla Jana Hejdová z Krajské hygienické stanice s tím, že zpátky by je dostali po uzdravení.

Salmonelóza už je na ústupu. Plzeňská fakultní nemocnice včera propustila 19 pacientů, v úterý odešlo domů 26 lidí a v pondělí sedm. „Tři pacienti zůstávají hospitalizovaní," sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Během pondělí přijala dva nově hospitalizované pacienty a devět lidí ambulantně ošetřila. V úterý nehospitalizovala a ani ambulantně neošetřila nikoho.