V ulicích Plachého, Kardinála Berana a jejich okolí se kolem kontejnerů na tříděný odpad nepřetržitě povalují stovky kilogramů nejrůznějšího odpadu. Mezi nimi jsou například koberce, staré televize, záchodové mísy a počítače. Běhají tu samozřejmě i potkani. Úřad městského obvodu Plzeň 3 dává na úklid milion korun ročně.

Skládky kolem popelnic v okolí Plachého ulice vyváží pověřená firma minimálně každý týden. Přesto se do dvou dnů znovu objeví. Teď se úředníci rozhodli proti tomu bojovat sběrnými dny, kdy každou první středu v měsíci dávají lidem z obvodu možnost komunální odpad vyhodit do přistavených velkokapacitních kontejnerů.

„Je to tady příšerné. Sotva to vyvezou, naběhne cikánka se starým rozřezaným kobercem, který nacpe do kontejneru na plast nebo ho nechá vedle. Pak k němu přibude všechno možné. Třeba televize nebo nejrůznější krabice. Přitom je tu sběrný dvůr. Pak to rozhrabou bezdomovci a ožralové rozkopou. V létě to smrdí a jsou tu tisíce much,“ říká jedna ze zdejších obyvatel Iveta Mužíková. „Běhají tu potkani, kteří se lidí vůbec nebojí. V tomhle prostředí se jim daří,“ přidává se Marie Dvořáková.

Lékárníci z rohu Plachého a Skrétovy ulice volají tak čtyřikrát do měsíce na magistrát, aby někdo skládku uklidil. „Na volání reagují, vždycky pošlou firmu, která to uklidí. Ale do dvou dnů je to tu znova. V jejich moci není udělat víc,“ říká provozovatel lékárny Petr Buršík.

„Odpadky povalující se kolem popelnic v okolí Plachého ulice vyváží firma někdy i ob den, minmálně ale jednou týdně. Pak odpad vytřídí a věci, které se nedají recyklovat, musí dát na skládku, za což se platí. Většinou tady seberou tak půl tuny odpadu,“ sdělil vedoucí odboru dopravy a životního prostředí úřadu třetího městského odvodu Petr Baloun.

„Bohužel je to jenom na disciplíně lidí, kteří tu odpad vyhazují. Od září zkoušíme dělat sběrné dny každou první sobotu v měsíci. Rozestavujeme po obvodě velkokapacitní kontejnery na smíšený odpad. Jestli se je lidé naučí využívat, se ukáže tak za půl roku. Nastálo jej do Plachého ulice nedáme, protože je to hodně drahé,“ dodal Baloun.