Ročně jej to vyjde na zhruba čtyřicet až šedesát tisíc korun. Přesto však Jiří Vacek z Plzně dostal pokutu od odboru životního prostředí plzeňského magistrátu. Množství jím odevzdaného odpadu totiž překročilo sto kilogramů a živnostník to elektronicky neohlásil na úřad. Nevěděl, že je to jeho povinnost.

„Chápu, že neznalost zákona neomlouvá, ale kam jsme se to dostali? Já všechno dodržuji, nechovám se s odpuštěním jako prase, abych odpad házel do popelnic nebo do lesa, ale vozím jej na specializovaná místa, kde mi na to dávají doklad. Je pravda, že za rok odevzdám třeba přes 150 kilogramů nebezpečného odpadu, ale za všechno poctivě platím. Nakonec dostanu pokutu, protože jsem nenahlásil, že toho celkem bylo přes sto kilogramů, přitom to na úřadu vědí," popisuje Vacek.

Před třemi týdny mu přišel dopis z magistrátu. Pan Vacek dostal dvoutisícovou pokutu (plus tisíc korun správní poplatek) za to, že na úřad elektronicky nenahlásil, že v roce 2013 vyprodukoval více než sto kilogramů nebezpečného odpadu. Na odeslání jakéhosi přiznání měl čas do 15. února 2014. „Prostě jsem o tom nevěděl. Tohle povolání dělám už léta, a o tomhle jsem se dozvěděl až poté, co mi přišla ta pokuta. Určitě to není tak, že bych chtěl porušovat zákony," vysvětluje Vacek.

„My jsme postupovali pouze v souladu se zákonem a učinili jsme veškeré kroky, které jsme měli," sdělila vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová. Každý podnikatel by se podle jejích slov měl zajímat o to, jaké jsou jeho povinnosti.

Povinnost pro právnické osoby nahlašovat každoročně k 15. únoru odevzdání více než sto kilogramů nebezpečného odpadu za uplynulý rok platí podle jejích slov už několik let. „Pokud se v té oblasti pohybuje, měl by to vědět. My nejsme zákonodárci, ale už pouze řešíme to, že to nesplnil. Vezměte si třeba situaci, že pojedete obcí více než padesátikilometrovou rychlostí, zastaví vás policie a vy budete tvrdit, že nevíte, že můžete jezdit maximálně padesátkou, tak to taky zaplatíte pokutu. Je to porušení legislativy," brání se Svobodová Kaiferová s tím, že živnostník navíc dostal jen symbolickou pokutu stejně jako dalších zhruba 150 lidí.

Za ohlášení se podobně jako v případě podání daňového přiznání nic neplatí, jde pouze o administrativní krok. „Nám to umožňuje jednoznačný přehled o tom, jak a kam nebezpečný odpad putuje. Kvůli tomu to také ministerstvo (Ministerstvo životního prostředí ČR, pozn. aut.) sjednotilo dohromady. Jde o to podchytit odpad v jednom systému," říká Svobodová Kaiferová. Lidé podle jejích slov vše najdou na webu instituce.

Pan Vacek výklad zákona nezpochybňuje. „Mezi lidmi v oboru se však tohle prostě neví. Když mi ta pokuta přišla, ptal jsem se účetní i dalších kolegů, jestli o tom ohlašování něco vědí, a kroutili hlavou. Nikdo nás o tom neinformoval," říká Vacek. „O tu pokutu konkrétně vlastně vůbec nejde. Tady jde o princip. Kdybych totiž ten odpad nevozil k ekologické likvidaci, ale hodil jej někam na skládku, tak mám ve finále méně starostí. Na to bych ale neměl srdce," dodává prošedivělý muž druhým dechem.

Předpokládá, že stejně jako s rokem 2013 to bude i s rokem loňským. „Ten už jsem sice ohlásil, ale mělo to být do 15. února, což jsem nestihl, o tom celém jsem se dozvěděl teprve devátého," vysvětluje. Zaplatil však další peníze za to, že za něj žádost, podobně jako to bývá u daňového přiznání, vyplnil zkušený člověk, kterého si najal, aby měl vše v pořádku. „Je to absurdní. Pro mě to jsou další peníze navíc, přitom odpad je ekologicky zlikvidovaný. Myslím, že je to další překážka pro živnostníky," míní Vacek.