„Jeden ze psů byl agresivní. Museli jsme je nechat uspat a převést do plzeňského útulku na Valše. Až po 21 dnech karantény mohou být nabídnuti zájemcům. Minimálně tři týdny jejich pobytu tak budeme muset hradit,“ upřesnil starosta Skašova Karel Šrámek.

Poplatek za jednoho psa činí 130 korun na den. Obec tak sáhne do rozpočtu minimálně pro 21 tisíc korun. „V tom není započítané krmení ani pobyt po době karantény. Počítáme s konečnou částkou okolo 40 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že v rozpočtu máme volně použitelných asi 800 tisíc korun, je to pro nás citelná rána,“ podotkl starosta.

Podle něj obci nikdo nedá prostředky, aby se o zvířata postarala. „Budeme se bránit. Oslovím krajský úřad, zda by nám vypomohl, a pak po majiteli peníze nevymáhal,“ doplnil Šrámek. Psy údajně vlastnil muž pracující ve statku v Březí. Stěhoval se odtud pryč, a tak je nechal u silnice. Pátrají po něm policisté.

„Věc zatím vyšetřujeme jako přestupek. Pachateli hrozí pokuta až 30 tisíc korun. Máme k němu nějaké poznatky, ustanoven zatím není,“ vyjádřila se mluvčí jihoplzeňských policistů Pavla Soukupová.

Skašovští měli štěstí, že se jim zvířata vůbec podařilo někam umístit. Plzeňský útulek totiž bere psy z venkova pouze výjimečně. „Když máme volnou kapacitu, vyjdeme vstříc. Ceny však musíme dodržovat stejné, jako máme smluvně vyjednané s Plzní. Nyní hledáme cestu, jak Skašovu pomoci,“ informoval ředitel útulku Martin Kuna. Ten obcím radí, aby se pro podobné případy sdružovaly a postavily si pár kotců, nebo smluvně oslovily chovatele ve svém okolí. Řešení pak bude snazší a levnější.

Psi od Skašova jsou nyní v karanténě. Jedná se o mladá zvířata. Fena je pravděpodobně kříženec ovčáka a pes rotvajlera. Zda je otcem štěňat, není jisté. Kdyby o zvířata měl někdo zájem, může se obrátit na plzeňský útulek zhruba za tři týdny. Štěnata budou v nabídce zhruba od poloviny srpna, protože je čeká ještě přeočkování. I přestože byl pes na místě nálezu agresivní, nebude podle ošetřovatelky z útulku zřejmě zákeřný. Čím dříve si je někdo z útulku osvojí, tím méně Skašov za jejich ubytování nakonec zaplatí.

Internetové stránky útulku, do kterého byli psi převezeni, naleznete zde.