Druhé předčasné komunální volby od řádného hlasování v říjnu 2014 čekají o letních prázdninách Újezd nade Mží na severním Plzeňsku. Opět je důvodem rozpad zastupitelstva. Politici totiž nejsou schopni spolupracovat. Bezvládí a jejich nevraživost paralyzuje obec, protože nemůže získávat dotace a investovat do svého rozvoje. Za zmínku stojí, že předčasné volby se v Újezdě konaly již v roce 2013, byly loni a budou i letos.

„Problémem je komunita, která se nedovede s obcí sžít. Ve volbách dostali jeden hlas z pěti a odmítají s námi spolupracovat," vidí příčiny politického chaosu v obci starosta Jan Slepička ze Sdružení nezávislých kandidátů. Neprozradil, zda bude v předčasných volbách kandidovat.

Bývalá zastupitelka Marie Kopecká z konkurenčního Újezdské SNK patřila k těm, kteří na svůj mandát rezignovali. „Nechci být v zastupitelstvu s panem Slepičkou, protože pro obec toho tolik nedělá, a to, co činí, nedělá dobře. Chtěla bych, aby starostkou byla paní Jančová, která za rok a půl toho stihla víc než pan Slepička za dvacet let," vysvětlila Kopecká vloni v prosinci důvody rezignace.

Pět voleb za šest let
říjen 2010 - řádné volby
duben 2013 - předčasné volby
říjen 2014 - řádné volby
září 2015 - předčasné volby
červenec 2016 - předčasné volby 

Exstarostka Eva Jančová vyslyšela přání a bude se v červencových předčasných volbách ucházet o hlasy voličů. „Ano, kandidovat budu. Podařilo se mi, myslím, utvořit skupinu lidí, kterým není celá situace v obci lhostejná, máme stejné smýšlení a plány do budoucna. Na kandidátce budu na prvním místě a nebudu kandidovat s panem Slepičkou," řekla Jančová.

To, že obec čekají další volby, považuje za nešťastné proto, že obec jako taková je paralyzovaná, co se týče možného rozvoje obce. „Zastupitelstvo smí provádět pouze udržovací práce a tím má zablokován přístup k jakýmkoliv dotacím, kterých, aspoň to tak vidím, bude v dalších letech jistě ubývat. Období, kdy bylo možné je získat v maximální míře, obec prošvihla," tvrdila.

„Pevně věříme, že nové volby budou už poslední a celá situace v obci se uklidní a ustálí," přála si Jančová.

Souhlasí se starostou, že bezvládí by pomohlo odblokovat i zvýšení počtu zastupitelů, aby rezignace jednoho člena zastupitelstva neznamenala neusnášení schopnost sboru. „Pro řádné volby v roce 2018 zvýšíme počet zastupitelů na devět," slíbil Slepička.