Šlajs uvedl, že od 27. prosince do 31. prosince bylo v Prioru vyočkováno 1807 dávek bez registrace. „Z toho pouze 83 byly dávky první. Druhých také moc nebylo, nejvíce si lidé chodili pro třetí posilující injekci,“ popsal situaci ředitel s tím, že i v průběhu prosince se lidé nechali ve valné většině očkovat právě posilující dávkou.

„Byli bychom rádi, aby se ti lidé, kteří se dosud nenechali očkovat, poradili se svými praktickými lékaři. Nebo se svými známými, kteří už očkování mají za sebou. Aby věděli, že se očkování nemusí bát a pomohli tak k vytvoření větší ochrany nás všech,“ vyzval Šlajs.

Desítky plavců se zúčastnily tradičního Novoročního ponoru klubu sportovních otužilců Plzeň do rybníku Bolevák. Počasí bylo tentokrát téměř jarní, teplota vzduchu překročila deset a voda dosáhla 6,4 stupňů.
OBRAZEM: Tradičního Novoročního ponoru se na Boleváku zúčastnily desítky plavců

Očkovací centrum v Prioru funguje ve všední dny vždy od 8 do 16 hodin. Zdravotníci v něm za den dokáží podat 500 vakcín, při zvýšeném zájmu až osm stovek.

Vysoký zájem o posilující vakcínu potvrdila také mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová. Například ve třetím prosincovém týdnu bylo podáno celkem 28 600 dávek. „Z toho bylo 22 300 třetích dávek, 4 500 druhých a 1 795 prvních dávek,“ uvedla mluvčí.

Do kraje zároveň tento týden vysílá Stodská nemocnice očkovací mobilní tým, který bude podávat vakcíny od firem Pfizer a Moderna. Oznámil to mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. „V úterý 4. ledna bude očkovat od 10 do 11 hodin v kulturním domě v Kolovči, v pátek 7. ledna od 10 do 11 hodin ve švihovském kulturáku a ve stejný den od 13 do 14 hodin v infocentru v Přešticích,“ vyjmenoval Kokoška a dodal, že mobilní tým vyrazí do kraje také v sobotu 8. ledna. „Od 10 do 11 hodin budou naši zdravotníci podávat vakcíny na městském úřadu v Přimdě, od 13 do 14 hodin pak na úřadu ve Stráži,“ poznamenal.

Tříkrálovou sbírku v Plzni zahájil v katedrále požehnáním biskup Tomáš Holub. Malí i velcí tři králové budou chodit koledovat až do 16. ledna. Účelem sbírky je pomoc lidem v nouzi či v jiných náročných životních situacích, které nedokážou sami zvládnout.
Do ulic vyrazili Tři králové. Sbírku v Plzni zahájil biskup Tomáš Holub

Mezi lidmi začíná být také poptávka po prvních dávkách nově schválené vakcíny od americké společnosti Novavax. Krajské nemocnice na svém webu proto informovaly, že nová látka zatím není v České republice dostupná. „První dodávky by měly do země dorazit podle informací z 28. prosince na přelomu ledna a února.“