Plzeňské obvody dostanou na hospodaření v příštím roce přibližně stejně peněz jako vloni. Schválili to radní města s tím, že na financování se zatím nebude nic měnit. Podle některých hlasů je ale nejvyšší čas zohlednit to, jak se ten který obvod rozrůstá, přibývají mu noví obyvatelé a s novými objekty také starost o další komunikace a úklid veřejných ploch. „Budeme se k tomu muset vrátit v příštích rozpočtech," připouští ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Na nedostatek peněz žehrá hlavně doubravecký obvod. Podle ´starých´ tabulek dostane pro příští rok od města zhruba 66 milionů korun, z toho více než 8,5 milionu je předpokládaný výnos z hazardu na jeho území.

„Naštěstí máme našetřeny peníze z minulých let. Nebýt přebytků, těžko bychom mohli stavět například mateřskou školku, kterou máme schválenou a nutně ji potřebujeme," prohlásil starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD). Na školku za přibližně sedm milionů korun plus následné vybavení probíhá výběrové řízení, v příštím roce by se měla postavit a otevřít.

Obvod Slovany dostane z města více než 102 milionů korun. „V podstatě to spolykají úklidy, seče trávy, péče o zeleň," uvedl starosta druhého městského obvodu Lumír Aschenbrenner (ODS).

To, že obvodní rozpočty nejsou dlouhodobě nastaveny na skutečné potřeby, kritizují ale i malé radnice. Například Černice mají od roku 2000, kdy se sestavovala tabulka pro rozpočty, asi o 120% více obyvatel. „Máme větší rozlohu, nárůst chodníků i komunikací, platíme dobrovolné hasiče," vypočítával rozzlobeně zastupitelům už vloni černický starosta Miroslav Štěrba (ČSSD).

Proč město není ochotno zohlednit do obvodních rozpočtů skutečné potřeby a náklady? Náměstek Zrzavecký připravil reformu financí pro obvody už vloni, ale zástupci obvodů a nakonec ani zastupitelé města ji nepřijali.

Zrzavecký chtěl prosadit, aby se peníze pro obvody přerozdělily podle příjmů z vybraných daní a podle aktuálních čísel, která spočetl ekonomický úřad. Kritériem ale měly být i peníze, které obvody dostávají od místních firem. Například Litice jako příjemce určitých peněz z kamenolomu by byly o tento příjem kráceny z města. To ale neprošlo. Systém, kdy se jednomu obvodu ubere na úkor druhého, podle starostů nemá šanci na úspěch a bude spíš vytvářet zlou krev.

Kolik dostanou obvodní radnice

Lochotín 129 592 tis. Kč (z toho z hazardu 15 mil. Kč)
Slovany 102 592 tis. Kč (z toho z hazardu 17,8 mil. Kč)
Centrální obvod 166 484 tis. Kč (z toho z hazardu 43,5 mil. Kč)
Doubravka 66 216 tis. Kč (z toho z hazardu 8,6 mil. Kč)