Více než šedesát vystavovatelů z Čech a z Bavorska se přijelo o víkendu pochlubit svými výpěstky do Plzně. V bolevecké sokolovně byly k vidění i ke koupi ovoce, zelenina, květiny, bylinky, okrasné keře, sadba, ale také vyhlášené krchlebské koláče nebo mošty z Nebílov.

Třeba odrůd jablek tu lidé viděli nepřeberně. „V supermarketech je ovoce hlavně dovezené ze zahraničí," podotkl předseda zahrádkářského svazu ČR Jan Hinterholzinger.  Lidé by se neměli nechat lákat na obrovská naleštěná jablka z regálů a raději se zaměřit na místní kvalitní odrůdy. „Nejchutnější jablko je do průměru 9,5 centimetru. Ta větší jdou třeba v Německu do moštu," řekl Hinterholzinger. Každé jablko má svou dobu zralosti, letní se mají utrhnout a sníst, podzimní uskladnit tak do Vánoc a zimní, která se sklízejí právě teď, můžeme konzumovat až do příštího května. I jablka prý podléhají módě, podobně jako šaty. „Tak před pěti až deseti lety se prodávala hlavně červená jablka, teď jsou zase moderní žlutá," usmívá se Hinterholzinger. Lidem doporučuje pěstovat svá vlastní, nebo se obrátit na místní pěstitele. Kdo nemá místo na zasazení tří stromů s letní, podzimní či zimní odrůdou, doporučuje mu zahrádkář nechat si na jeden strom naroubovat několik dalších typů jablek.

I když jablka výstavě vévodila, našly se další zajímavosti. Třeba nová odrůda česneku Karel IV, polopozdní paličák, který se sklízí asi v polovině prázdnin. Jeho cibule váží kolem 100 gramů a mají výrazně česnekovou chuť.  Jeho šlechtitelé počítali i s rozmary počasí: ať je vlhko nebo sucho, výnos česneku je zhruba stejný.

V bolevecké sokolovně se angažovali i plzeňští zahrádkáři, například známý poradce Václav Rajšl. Na akci, kterou pořádal Plzeňský kraj, se také soutěžilo o různé ceny a doprovodný program obstarala lidová muzika. Pilo se víno z Moravy, ale i vynikající mošty z Plzeňska.