Co by to ale bylo za vánoční náladu bez vánočního stromu? Včera se jeden čtrnáctimetrový rozzářil na náměstí Republiky, menší pak v Nepomuku, Úhercích či v Plzni na Slovanech a v Křimicích. Kdo o to přišel, nemusí příliš smutnit. Už na zítřejší 17 hodinu je připraveno rozsvěcení stromu v lochotínském centrálním parku v Plzni.

„Mám rád, když na náměstí svítí strom a voní svařák a medovina. Že by mě to ale donutilo shánět dárky nebo kapra dopředu? To zase ne," podotkl s úsměvem Luboš Duda, který včera v podvečer obcházel trhy na náměstí Republiky právě s jedním takovým vonícím kalíškem.

Advent včera začal také v Dobřanech, lidé tu nákupem výrobků z mikulášského jarmarku přispěli nadačnímu fondu Klíček. Ale tím to nekončí. Už dnes vznikne v srdci tohoto města osmdesát metrů dlouhá snowboardová dráha s jednou překážkou, po níž bude snowboardisty tahat speciální lanovka. „Dráha bude fungovat zdarma každý den od 10 do 18 hodin," říká organizátor akce Adam Noha.

Předzvěstí čtvrtka, kdy domácnosti budou obcházet Mikuláš, anděl a čerti, se stala mikulášská tramvaj, která brázdila plzeňské koleje včera odpoledne a na svezení se stály fronty. Čerti vypadali tak hrozivě, že se to ani tady neobešlo bez pláče. 

FOTKY Z NÁMĚSTÍ, KDE SE POPRVÉ ROZSVÍTIL VÁNOČNÍ STROM