Vzít lopatu a odklízet sníh. To byla včera jedna z činností spojující velkou část obyvatel Plzně. „Údržbu chodníků upravuje zákon, který stanov, že za chodník odpovídá jeho vlastník. A tím je většinou město nebo příslušná obec," připomíná  plzeňský právník Josef Pelech.  Ne každý chodník ale vlastní obec nebo město, řada z nich patří vlastníkům domů, a ti tak musí sami odhrnovat sníh.

Možná i proto se  lidé šourali opatrným krokem, leckde byl chodník namrzlý a kluzký. Jinde řidiči odklízeli sníh z aut, popeláři v Malesicích ráno nasazovali  řetězy na kola, aby se mohli vůbec po silnici s popelářským vozem pohybovat. Pro většinu dospělých v Plzni sníh prostě znamenal práci a komplikace. Výjimku tvořili čínští turisté na náměstí Republiky, pro které zasněžené památky  znamenaly zpestření.

Čirou radost z bílé nadílky měly pochopitelně nejmenší. „Děti šly na zahradu, kde neskutečně řádily. Máme z toho radost," řekla ředitelka 70. mateřské školy ve Waltrově ulici Eva Zennerová.

Děti ve Waltrově ulici mají povolené se koulovat, a i proto se po programu konalo velké sušení. „V každé třídě máme naštěstí rozkládací sušák," dodala Zennerová.

Neregistrujeme kvůli sněhu větší počet dopravních nehod, jejich počet během posledních 24 hodin nevybočuje z průměru," shrnula mluvčí policie Simona Čejková.

Situace v regionu je podobná situaci všude okolo nás, tedy od nedělních 14:00 hod. se snažíme udržet vozovky sjízdné, což v našich podmínkách znamená, že tam, kde se jezdí rychlostí 90 km za hodinu, je potřeba jezdit 60 nebo 70 km za hodinu," uvedl Jiří Slapnička,  dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Slabé sněžení meteorologové předpovídají až do středy. Denní teploty by se měly pohybovat od minus jednoho stupně Celsia do minus tří stupňů Celsia. V noci ze čtvrtka na pátek a z pátku na sobotu by dokonce mohly klesnout až k minus dvanácti stupňům Celsia.
Oteplit by se mělo až v sobotu, kdy se teplota znovu vyhoupne nad nulu a očekává se sníh s deštěm.