Česká republika patří mezi státy s největším podílem obézních lidí v Evropě. Podle statistik trpí obezitou 17 % Čechů, nadváhu má 63 % mužů a 46 % žen. Ke zhubnutí je nutná změna životního stylu, která však musí být dlouhodobá.

Důkazem toho, že to jde, je Plzeňanka Monika Vrbková, které se podařilo za čtyři měsíce shodit deset kilogramů i díky Centru pro podporu snižování hmotnosti, které v Plzni funguje už rok. Za tu dobu se do programu aktivně zapojilo 29 klientů a drtivé většině 
z nich se podařilo zhubnout. „Zkoušela jsem omezovat jídlo několikrát sama, ale bezvýsledně," svěřuje se Monika s tím, že neměla vůli v hubnutí vytrvat. 
„V Centru mi pomohli 
s úpravou jídelníčku i motivací," popisuje Monika. „Je to obrovská změna, cítím se jako nový člověk," usmívá se.

Obezita 
s sebou přináší vážná zdravotní rizika. „Hrozí vznik kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice, infarkt, vysoký tlak, i cukrovka," vyjmenovala diabetoložka Blanka Radová. „Obezita vás prostě nakonec zabije, proto doporučuji přemýšlet o tom, co, kdy 
a kde člověk jí, a pravidelný pohyb," varuje odbornice.

Jak správně jíst?Mělo by se jíst pravidelně 
v menších porcích a strava by se měla rozdělit do celého dne. Odborníci doporučují dát si poslední jídlo, například zeleninu, asi dvě hodiny před spaním, nehladovět. Důležitý je také pitný režim a pravidelný pohyb. 

Je třeba udělat změny, které jsou dlouhodobé a celoživotní. Krátkodobé diety nefungují, protože váha pak zase vyletí nahoru," vysvětluje vedoucí Centra pro podporu snižování hmotnosti Petra Smékalová, která mluví z vlastní zkušenosti, protože sama dlouhou dobu s váhou bojovala.

Monika Vrbková chce ve zdravém jídelníčku pokračovat. „Strava mi chutná, není tak těžká," míní klientka s tím, že se dostala na svoji vysněnou váhu.

Kromě zdravé stravy je důležitý také pohyb. „Nejčastěji doporučuji chůzi, protože je to nejpřirozenější, ale také třeba plavání. Nikoho nenutím chodit do posilovny nebo běhat," popisuje Smékalová a dodává, že zhubnout lze i v důchodovém věku. Podle ní by měl člověk alespoň 30 minut denně věnovat svižné chůzi. Na to si zvykla také paní Monika Vrbková. „Chodím na dlouhé procházky s pejskem a doma jezdím na rotopedu, při pohybu už se tolik nezadýchávám a klesl mi tlak," pochlubila se Plzeňanka.

Centrum pro podporu snižování hmotnosti působí ambulantně při lékárně Polikliniky Agel. Má svůj oddělený prostor, kde probíhají konzultace. Každému je odborníkem stanoven osobní plán hubnutí. Konzultace jsou bezplatné.