Za oběd v restauraci v pracovním týdnu zaplatí Češi až 115 korun. To je o 13 korun více než před dvěma lety. V Plzni dnes platíme za obědy o 11 korun více než v červnu roku 2016.

Podle Františka Cyprise z plzeňské restaurace U Šenku došlo ke zdražování i kvůli zavedení EET. To potvrzuje i Viktor Starý z plzeňské Beer Factory. „Zdražení se týká jak hotových jídel, tak klasických pokrmů z jídelního lístku. U nápojů se jedná pouze o mírné podražení, ale ceny meníček jsou u nás zhruba o 10 korun vyšší než před dvěma lety. Vliv na zdražování jídel má nepochybně EET,“ říká Starý, který spolu s Josefem Krýslem stojí za vznikem plzeňského podniku Beer Factory.

Zdražování jídel v restauracích tedy řeší stále více lidí nošením vlastního jídla do práce.

Podle Miroslava Hoška z Plzně jsou ceny dnešních jídel zbytečně přemrštěné, proto si raději denně vaří. „Do restaurací na polední menu nechodím vůbec. Domnívám se, že ceny jídel neodpovídají jejich kvalitě,“ uvádí.

Krabičky si do práce nosí i Jana Kastnerová z Ejpovic. Jídla v krabičkách si ale objednává. „Dříve jsem si je kupovala od kamarádky za 200 korun. I když za ně dnes zaplatím víc, nemyslím si, že by cena byla přehnaná. Když si člověk uvědomí, co běžně utratí v restauracích za obědy, krabičky jsou výhodnější. Je to prostě jídlo na celý den. Nejdůležitější je pro mě pestrost a pravidelnost, kterou mám,“ uvádí Kastnerová.

CHCEME KVALITU I TROCHU ZÁBAVY

Stále ale existuje dost lidí, kteří si na oběd zajdou raději do restaurace. Podle manažera Ticket Restaurant Card Jiřího Brycha totiž neženou útraty směrem vzhůru jen ceny jídel. Nejdůležitější roli hraje podle něj rostoucí kupní síla a ochota lidí připlatit si za kvalitu. „Stále častěji v restauracích jíme jídla z lepších surovin, dopřáváme si dražší nápoje nebo dva chody,“ řekl Brych.

A Plzeňačka Klára přidává další důvod, proč obědvat v restauraci. „S kolegy si tu chvíli užijeme. Pobavíme se mimo kancelář, zasmějeme se. To je v dlouhém pracovním dnu také potřeba.“

Koupání v Boleveckém rybníku
Kam bez obav za koupáním?