Někde zároveň řeší, kdo nezaměstnané nahradí.

„Když jsme v pondělí řekli dvěma lidem, kteří pro nás vykonávali veřejnou službu, že je nyní dobrovolná, tak odmítli nastoupit," informovala tajemnice radnice na Slovanech Helena Müllerová.

Podle ní lidé z Úřadu práce uklízeli prostranství, která jim vytypoval odbor životního prostředí. „Čistili in–line dráhu od napadaného listí, uklízeli kolem cyklostezek a dětských hřišť nebo likvidovali černé skládky," konstatovala tajemnice.

Radnice předpokládá, že je nahradí firmy, které se starají o úklid ulic a dalších prostranství. A to se obvodu prodraží. Ještě ale není jasné, o kolik korun. Zatímco lidé v rámci veřejné služby uklízeli zadarmo, nasmlouvaným firmám se bude muset platit.

Radost z rozhodnutí Ústavního soudu nemají ani na Lochotíně.  Obvod hledá náhradu za lidi zaměstnané ve veřejné službě a propočítává výdaje. Místostarosta Vladimír Tichý uvedl, že někteří lidé se ihned z veřejné služby odhlásili a nevyloučil, že ostatní to udělají také. „Úklid zajistí buď firmy, nebo zaměstnanci úřadu, anebo využijeme veřejně prospěšných prací," nastínil varianty Tichý s tím, že s veřejnou službu měl obvod pozitivní zkušenosti.
Ve Stodě se chystají nahradit lidi z veřejné služby zaměstnanci technických služeb. Na úklidy města chodilo šest lidí v rámci veřejné služby. Starosta Jiří Vlk je skeptický k tomu, že přijdou i dobrovolně. „Měli vůli přijít a odpracovat si veřejnou službu, což už teď neplatí," řekl Vlk.

Od dubna se v Horní Bříze prostřídalo patnáct lidí. Podle místostarosty Zdeňka Procházky v jednom případě městský úřad člověka zaměstnal. Horní Bříza má zatím v evidenci dva pracovníky z veřejné služby. Pokud by odmítli chodit uklízet v rámci veřejné služby, řešilo by město nedostatek pracovní síly krátkodobými brigádami.

Na veřejnou službu bez odměny mohly úřady práce od letoška posílat lidi, kteří byli dva a více měsíců bez práce. Pokud by odmítli, přišli by o podporu a dávky a museli by si platit i pojištění. Jenomže od minulého týdne nezaměstnaným nehrozí vyškrtnutí z evidence úřadů práce za to, že  na veřejnou službu nenastoupí.