Dva investoři, kteří se zajímali o plochu po zbouraném domu kultury v Plzni, od svých záměrů zatím ustoupili. Developer Amádeus se tam v letech 2008 až 2014 bezúspěšně snažil postavit obchodní centrum za 2,5 miliardy korun. Plzeňané ho ale před třemi lety v referendu odmítli a město musí podniknout všechny kroky proti stavbě. „Projekty, které možní investoři městu ukazovali, byly zajímavé a pěkné," řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Jednání se ale přerušila. Ne kvůli tomu, že by se jim lokalita nezdála, ale podle mých informací se nedohodli na obchodních podmínkách s Amádeem," uvedl primátor. Město s oběma investory jednalo a upozorňovalo je na regulační podmínky, které jsou závazné pro politiky. „Pro ně jsou pouze doporučující; důležité je, co dojednají se stavebním úřadem, prohlásil Zrzavecký.

Oba možní investoři navrhovali podle primátora na pozemku velmi moderní kombinaci bydlení, obchodu, služeb a volnočasových aktivit, část řešenou jako zasklenou pasáž. Primátor doporučil investorům, aby se věnovali také rekonstrukci budovy 23 let opuštěných sousedních lázní. V budově, která patří italské TWB Praha, je od října 2012 paintballová střelnice.

V lokalitě se chtělo výrazně rozšiřovat také sousední Tesco, které má pozemky až k Americké třídě a k Sirkové ulici. Území plánovalo zastavět třemi objekty. Teď už žádné aktivity nevyvíjejí, protože celá síť bude pravděpodobně prodána, řekl primátor.

Amádeus Plzeň předloni v lednu oznámil, že s projektem končí kvůli dlouhodobě odmítavému postoji města k řešení situace. Investor podal loni v lednu na město žalobu na náhradu škody za zmařenou investici, požaduje 1,9 miliardy korun. Plzeň to rezolutně odmítá.

Město s pozemkem po zbouraném domě kultury nemůže nic dělat. Ve čtvrtek informoval primátor zastupitele o tom, že po třech soudních stáních s Amádeem, kde se vyslýchali svědkové a znalci, budou další jednání soudu. Dále bude informovat o tom, že Amádeus poslal před Vánoci městu dopis, že má zájem znovu stavět. „To, co prezentovali v tiskové zprávě (že mají výrazně upravený projekt), není pravda. Považuji to za plácnutí do vody," uvedl primátor Zrzavecký.

Pokud chce Amádeus znovu podat žádost o územní rozhodnutí, tak je to podle primátora věc státní správy. Může to udělat kdykoliv a nepotřebuje souhlas politiků. Developer žádá v dopise o součinnost technického náměstka Pavla Šindeláře (ODS).

„Nevím, jaká by ta součinnost měla být. Jejich dopis se skládá zase z útočné části, kde říkají, že jsme jim uškodili, a v druhé části tvrdí, že oprášili původní projekt a stahují se jen z pozemků, které měli původně pronajaté od města, což jsou jen stovky metrů v celkovém obrovském areálu (o ploše 2,4 hektaru), ale jinak to (projekt) není nijak upravené," dodal.