Zvýšení počtu strážníků, kterých je nyní 275, je jedním z kroků k naplňování nové koncepce městské policie, kterou loni schválili plzeňští zastupitelé. Vše s sebou nese i navýšení rozpočtu této organizace. Ta bude v příštím roce hospodařit se 191 miliony korun, což je o devět milionů korun více než letos, a o 30 milionů korun více než v r. 2015. Celkově pak město na bezpečnost příští rok vynaloží 223 milionů korun. Náklady na městskou policii tedy tvoří 85 procent těchto výdajů.

Pro srovnání – například na odpadové hospodářství město v příštím roce vyčlenilo 202 milionů korun.

Bezpečné město

Součástí nové koncepce, kterou se postupně daří naplňovat, je oživení projektu Bezpečné město, jehož hlavní náplní je vytvořit ve městě třicet okrsků a v každém mít jednoho zkušeného strážníka – okrskáře, za nímž lidé budou moci přijít se svými problémy.

V Plzni je jich zatím třináct. „Do terénu vyrazili začátkem září. Pokryli zejména okrajové části města jako například Malesice, Radčice, Křimice, Litice, Valchu, Černice, Božkov, Bílou Horu, Červený Hrádek, Újezd a Bukovec, Božkov a Koterov, Novou Hospodu a Zátiší," vyjmenovala mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Na okrskáře se občané podle jejích slov obracejí se širokou škálou problémů. „Týkají se například nepořádku v ulicích, černých skládek, problémů v dopravě, volně pobíhajících psů, sousedských sporů a jiných," doplnila Pužmanová.

Asistenti městské policie

Kromě strážníků, kteří mají na starost svůj okrsek, se před rokem v ulicích objevila také třicítka tzv. asistentů městské policie.

Asistenti sice nemají takové pravomoci jako strážníci, na starost však mají řadu úkolů od dohledu na bezpečnost na přechodech u škol po prevenci kriminality v problémových lokalitách. Třicet už jich ale není, někteří skončili, ovšem velké řadě z nich se práce u městské policie zalíbila, absolvovali povinný tříměsíční kurz a další zkoušky, a zařadili se letos mezi strážníky.

Zaměstnanci mohou získat i služební byt

Kdo má zájem pracovat u městské policie, má pořád šanci. Nábor je totiž stále aktuální.

„Městská policie svým zaměstnancům nabízí nejen možnost kariérního růstu, ale například i příležitost získání městského bytu, příspěvek na penzijní připojištění či na dovolenou a další výhody," uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.
Po zájemcích město požaduje trestní bezúhonnost, dokončené vzdělání s maturitou a věk alespoň 21 let. Samozřejmostí je také dobrá fyzická a psychická kondice.

Nástupní plat strážníka čekatele, tedy toho, který absolvuje povinný tříměsíční kurz v akreditovaném středisku, je kolem dvanácti tisíc hrubého. Po ukončení kurzu se však plat zvedne, jeho velká část je tvořena různými příplatky, např. za soboty, neděle či riziko.

Zájemci se mohou obracet na Janu Černou či Luboše Berku z personálního oddělení Městské policie Plzeň. V současnosti u městské policie pracuje 316 zaměstnanců, z toho je 275 strážníků.