Regionální operační program Jihozápad vyhlásil v pořadí 35. a zároveň poslední dotační výzvu, která má pro obce z Plzeňského a Jihočeského kraje připraveno 115 milionů korun na rozvoj místních komunikací.

„Žadatelé z obou krajů mohou své žádosti předkládat od čtvrtka 20. listopadu do pondělí 22. prosince," řekla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová. Dodala, že rozvoj místních komunikací je pro regiony klíčový.
Úřad původně žádné další výzvy neplánoval, ale díky úsporám vzniklým například změnami kurzu, v rámci veřejných zakázek nebo korekcí u některých projektů teď peníze jsou. „V současné době také oslovujeme všechny náhradní projekty, které byly v daném režimu schváleny v rámci 33. a 34. výzvy," uvedla ředitelka Šímová.

Výzva č. 35 je zaměřena na výstavbu, rekonstrukci nebo modernizaci místních komunikací pro napojení nových rozvojových ploch, zvýšení bezpečnosti dopravy a zlepšení dostupnosti částí obcí. „Podpořeny budou projekty rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd, což přispěje k lepšímu napojení nově vznikajících částí obcí a rozvojových ploch. Pro mě osobně je nejdůležitější, že se může díky těmto penězům celkově zvýšit bezpečnost dopravy v rámci obou krajů," řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Rovněž dodal, že času na přípravu projektových žádostí není mnoho.

V rámci této poslední výzvy mohou žádat pouze obce, jimi zřizované nebo zakládané organizace a dobrovolné svazky obcí.

O dotace se bude ucházet například Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku. Tamní projekt splňuje představy regionální rady na první pohled. „Chystáme se podat žádost na výstavbu dvou místních komunikací k našim malým osadám. S městem je totiž spojují pouze prašné cesty, které nám donedávna ani nepatřily," nechal se slyšet starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.