Odjet na dovolenou a vrátit se do vyhořelého či jinak poničeného domu, to je zlý sen. Aby se nestal skutečností, doporučují hasiči dodržovat tradiční základní pravidla, která ochrání majetek i životy a zdraví.

Podle mluvčí Nicole Zaoralové lze tyto rady shrnout do několika bodů. „Když na delší dobu opouštíte byt, zkontrolujte, zda jsou vypnuty všechny tepelné spotřebiče, zda nezůstal zapnutý například sporák nebo žehlička. Při odchodu zhasněte všechna světla a doporučujeme také odpojit televizor od antény," říká Zaoralová.

Pozornosti by neměla uniknout ani okna. „Zavřete všechna, i když bydlíte ve vyšších patrech. Prudký déšť může způsobit škody nejen uvnitř vašeho bytu, ale voda může protéct také k sousedům pod vámi. Prudký poryv větru může sklo rozbít a padající střepy pak mohou zranit někoho před domem," pokračuje mluvčí.

Důležitá je podle ní i spolupráce se sousedy. „Pro případ, že by například praskla vodovodní nebo odpadní trubka, je vždy dobré domluvit se s někým ze sousedů a nechat u něj rezervní klíče. Hasiči se dostanou všude, ale oprava dveří také není zadarmo," upozorňuje s tím, že se vyplácí sousedům na sebe nechávat také telefonní číslo.

Statisticky nejčastěji se na požárech uvnitř bytů podílí lidská nedbalost či zanedbání bezpečnostních pravidel a kouření. „Nejčastěji jde o technické závady, často právě na topidlech nebo elektrospotřebičích," dodává Zaoralová.

Že se obzvláště v případě zapnutých spotřebičů nejedná o planá varování, potvrzují i výjezdy hasičů z posledních dní. Kvůli hořícímu jídlu museli například v sobotu vyrážet dveře v Nýřanech. „Na chodbě bytového domu byl cítit kouř. Hasiči otevřeli speciálním nářadím dveře, uvnitř na sporáku hořely zapomenuté potraviny a v bytě spal člověk. Ošetření nepožadoval," popsala mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Prázdniny 2012

V roce 2012 došlo během prázdnin k 3263 požárům, při kterých zemřelo 6 lidí a 175 jich bylo zraněno.

V domácnostech likvidovali hasiči požár během loňských prázdnin celkem v 384 případech. Celková škoda se vyšplhala na téměř 47 milionů korun.