Nový autobusový terminál v Plzni, Šumavské ulici, se slavnostně otevřel již v pátek. Výrazně ušetří čas potřebný na přestup z autobusu na vlak. Je totiž hned vedle hlavního vlakového nádraží. První cestující tam ale autobusy přiváží právě v neděli v návaznosti na změnu jízdních řádů. Na stavbu za 150 milionů korun přispěla stomilionovou částkou Evropská unie, zbytek doplatilo město ze svého rozpočtu.

„Terminál je schopen pojmout deset autobusů najednou. Další mohou stát na odstavné ploše, která zároveň slouží jako obratiště pro trolejbusy Plzeňských městských dopravních podniků,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Do terminálu se dá dostat pomocí schodiště či výtahu vedoucího z východní části vlakového nádraží. „Jeho součástí jsou i čtyři stání ke krátkodobému parkování a dvě parkovací místa pro invalidy,“ sdělil Petr Náhlík, zástupce ředitelky POVED Plzeňského organizátora veřejné dopravy. Dodal, že terminál by měla doplnit administrativní budova s infocentrem a pobočkou Plzeňských městských dopravních podniků.

U některých linek se od 9. prosince ruší zajíždění spojů na Centrální autobusové nádraží (CAN), na zastávku Habrová či Mikulášská a budou nově zajíždět do nového terminálu.

Podle Šindeláře mají i někteří soukromí autobusoví dopravci zájem o zajíždění na nové stanoviště. „Zájem soukromých dopravců je, ale zatím jsme se dohodli, že rok necháme věci ve stávajícím režimu“ sdělil náměstek.

Cílem města je vytlačit autobusovou dopravu z CAN na terminály v Šumavské ulici a v ulici Milady Horákové. „Lokalita autobusového nádraží by v budoucnu měla být zastavěna bytovými a administrativními budovami,“ doplnil Šindelář.

Které spoje budou na terminálu stavět
Spoje od Tachova a linky, které do Plzně přijíždějí od Losiné, Starého Plzence, Chrástu, Zruče-Sence a Rokycan.
O víkendu také spoje linek obsluhující severní Plzeňsko od Třemošné až po Kralovice a Kožlany.

Vyhlášení výsledků druhého ročníku soutěže Pěstounská rodina náš domov.
Děti z pěstounských rodin se radovaly z ocenění za výtvarná díla a texty