To jsou plány nového ředitele Fakultní nemocnice v Plzni, kterým byl ve středu jmenován dosavadní náměstek plzeňského hejtmana pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek. Management nemocnice na svých místech zůstává.

Čtyřiačtyřicetiletý chirurg, který v nemocnici jako lékař působí dvacátým rokem, vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásili dva kandidáti. „Jeden z nich nesplňoval kritérium požadované úrovně vysokoškolského vzdělání. Komise proto hodnotila jediného účastníka," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Šimánek, který opustí post hejtmanova náměstka a zůstane neuvolněným radním, je nyní také kandidátem ČSSD v senátních volbách. V případě úspěchu by prý dokázal zvládnout obě funkce.

Jaké jsou vaše nejbližší pracovní plány?
Chci pokračovat v tom, co bylo započato. Začátkem září se budu chtít sejít se všemi řediteli nemocnic a zástupců zdravotních pojišťoven.

Jak si představujete spolupráci s krajskými nemocnicemi?
Nemluvil bych o spolupráci jen s krajskými nemocnicemi, ale se všemi, i soukromými nemocnicemi a dále také záchrannou zdravotní službou. Nebráníme se tomu, když primární transporty budou příslušet do krajských nemocnic, ale rozhodně budeme chtít snižovat počet takových transportů, kdy by byl pacient špatně umístěn v první fázi a až následně by byl umístěn do vyššího zdravotnického zařízení, tedy naší nemocnice.

Jak to je nyní?
Je standardním procesem, že pacient by měl být primárně dopraven do zdravotnického zařízení, které je schopné jeho daný stav vyléčit. Je zbytečné, aby pacient několik dní ležel v nemocnici, která není schopná nebo není zvyklá to dané onemocnění léčit, a pak se sekundárně transportoval. To zatěžuje systém, vysiluje pacienta. I o tom budeme mluvit jak se zástupci ostatních nemocnic, tak záchranné služby.

Rozdělíte si tedy, kdo bude koho léčit?
Musí se to konečně nastavit tak, aby nemocnice konečně věděly, že dělají určité spektrum výkonů a léčí určité spektrum nemocí, protože to umí. Vždy jsem prosazoval, aby pacienty léčili rutinéři, protože ten, kdo to dělá každý den, má největší zkušenosti a nedělá chyby.

Plánujete nějaké změny ohledně výzkumu?
Protože jsme si vědomi toho, že nemocnice je výzkumným pracovištěm, hodláme v budoucnu spolupracovat a prohloubit spolupráci nejen s lékařskou fakultou, ale i se Západočeskou univerzitou. Jedná se nám zejména o spolupráci s Fakultou aplikovaných věd ZČU i ostatními fakultami, které jsou velmi úspěšné v rámci grantových projektů v Evropě.

Hovoří se o přesunu ORL a urologie z Bor na Lochotín. Rýsuje se to už nějak konkrétně?
Máme studii, která byla vytvořena před dvěma třemi roky, s tou chceme seznámit zástupce ministerstva zdravotnictví. Na to, abychom mohli postavit novou budovu, ale potřebujeme jisté finanční zdroje, a ty nám bude muset dát pan ministr financí. Budova, která by koncentrovala veškeré chirurgické obory do jednoho místa, by měla velký smysl, zatím je to ale ve stadiu vyjednávání a úvah.