Labyrint z kostí od Jamese Rollinse je prvním tipem z Knihovny města Plzně. V chorvatských horách je nalezena jeskyně, ve které se nachází katolická kaple s kostmi neandertálské ženy. Nedaleko jsou nalezeny malby zobrazující krutou bitvu pravěkých lidí s nestvůrnými bytostmi a tým vědců, který se nálezy zabývá, je napaden. Ve stejnou chvíli dojde v americké Atlantě k přepadení výzkumného střediska primátů. Jak to všechno souvisí?

Židovské příběhy a legendy o zázračných rabínech a zbožných chasidech vypráví Jiří Langer v knize Devět bran. Svým odchodem do Haliče překvapil před první světovou válkou své přátele i svou židovskou rodinu z pražských Vinohrad. V městečku Belz poznal chasidismus, který jej svými praktikami vtáhl až do středověku.

101 věcí, které musíte stihnout, než vám bude pět od Sally Nortonové je vtipná knížka plná krátkých kapitol o podivných věcech, kterých jsou malé děti schopny. Udělají mamince monokl, jedí ze psí misky, jsou fascinovány svým odrazem v zrcadle, splachují věci do záchodu… A to všechno musí zvádnout, než jim bude pět.

Ze Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje je k zapůjčení publikace Svobodní zednáři v Mariánských Lázních. Vydána byla díky stejnojmenné výstavě, kterou je možno v mariánskolázeňském muzeu navštívit až do 2. října. Přibližuje historii zednářské lóže jménem Goethe a významné hosty z řad zednářů, kteří světoznámé lázně navštívili.

Drony od Tomáše Tichého a Jakuba Karase je kniha o stále populárnějších strojích s širokým využitím. Pokud se s nimi chce někdo naučit létat nebo uvažuje o pořízení nebo stavbě dronu, tahle příručka mu určitě pomůže.

Kniha Když přichází bestie aneb Dokonáno jest…! od Romana Cílka a Miloslava Moulise vypráví o čase mezi Vánocemi 1938 a jarem 1939, tedy mezi smrtí Karla Čapka a příchodem prvního říšského protektora Konstantina von Neuratha. Byl dovršen rozpad republiky a německá okupace a Evropě začalo docházet, že její politika ústupků byla neúspěšná.

Daniel Straka