Před rokem občanští i sociální demokraté v Plzni rodičům předškoláků slibovali prodloužit otevírací dobu školek do 18 hodin.

Po volbách následovala dotazníková akce, v níž magistrát zjišťoval skutečný zájem rodičů. Podle výsledků vytipoval jedenáct 11 plzeňských školek, kde nyní zkušebně prodloužili provoz o hodinu, takže školky zavírají v 17 hodin. Experiment bude stát městskou kasu zhruba půl milionu korun. Jaký přinese výsledek?

„Zájem rodičů je zatím poměrně slabý," připouští náměstkyně primátora pro školství Eva Herinková (ČSSD). Zatím má však čísla jen za září, testovací provoz poběží ještě v říjnu a v listopadu. Pak magistrát akci vyhodnotí a rozhodne o tom, zda pojedou některé školky v rozšířeném režimu dál.

Zřejmě největší zájem o službu je zatím v 64. MŠ v ulici Pod Chlumem a v 5. MŠ v Zelenohorské ulici. Podle dotazníků sice projevilo v Zelenohorské ulici zájem jen asi pět rodičů, ve skutečnosti ale využívá prodlouženou dobu kolem deseti dětí denně.

Kde rozšířili dobu
MO 1: 7. MŠ Kralovická 35, 81. MŠ Břeclavská 12 ( odl. prac.), 90. MŠ Západní 7.
MO 2: 5. MŠ Zelenohorská 25, 23.MŠ Topolová 3, 51. MŠ Částkova 6, 89. MŠ Habrová 8,
MO 3: 55. MŠ Mandlova 6, 
61. MŠ Nade Mží 3, 63. MŠ Lábkova 30.
MO 4: 64. MŠ Pod Chlumem 3,
samostatně rozšířila prac. dobu ještě 54. MŠ ve Staniční ul.

„Po 16. hodině tu zůstává tak 10 – 12 dětí, které postupně odcházejí, po půl páté odpoledne tu zůstávají tak jedno dvě děti," potvrdila ředitelka školky Renáta Krastová. Opačnou zkušenost má třeba 61. mateřská škola. „Tady průzkum ukázal zájem rodičů 11 dětí, službu ale využívají ve skutečnosti dvě až tři děti," potvrdila Herinková.

Náměstkyně přiznala, že náklady magistrátu na tříměsíční pokusnou akci jsou vysoké. „Hodina navíc u 11 zařízení znamená nárůst mzdových nákladů o 430 tisíc korun, dalších 58,5 tisíce korun jsou provozní náklady," potvrdila Herinková. Hodinu navíc platí magistrát 13 pedagogům se 100% příplatkem průměrné mzdy, dalších 11 zaměstnanců školek má 25% nárůst mzdy za přesčas.

„Těch 430 tisíc korun je včetně všech povinných odvodů," dodává Herinková. Skoro 60 tisíc korun provozních nákladů odůvodňuje tím, že v budovách se musí déle svítit a topit. Navíc tam musí být s učitelkou i další zaměstnanec, aby nebyla s dětmi sama. 

Herinková připouští, že pokud by se doba rozšířila napořád, musel by se zavést jiný způsob financování. „Ne tak náročný," uznává.

Například v 54. MŠ ve Staniční ulici v Doubravce nečekali na oficiální rozšíření doby magistrátem, ale zkusili to ve spolupráci s doubraveckou radnicí sami. „Měsíční náklady jsou minimální, a to kolem pěti tisíc korun," potvrdil starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD) s tím, že se je podařilo stlačit na polovinu oproti červnu, kdy se začínalo. Podle Chalupného jde o pružnost školky, kde se pedagogové střídají; kdo přijde později, také z práce později odchází. Školka nabízí tzv. klouzavou provozní dobu a rodiče mohou přivést dítě ráno od 6:30 do 9 hodin, odpoledne jej mohou vyzvednout až v 17:30 hodin. „Začínali jsme na deseti dětech, teď jich je 15 až 20," dodal Chalupný.