Jídlo a pití z obchodů bude přebírat a poté rozdělovat například Diecézní charita Plzeň. „Novela je reakcí na normu běžnou v ostatních zemích Evropské unie. Je nesmysl, aby jídlo končilo ve spalovnách. Nyní je naším úkolem, abychom nový přísun potravin dokázali efektivně využít," komentuje vzniklý stav ředitel charity Jiří Lodr.

Na novinku reagují pozitivně i organizace, které se na distribuci nebudou přímo podílet. „Z této podoby novely nebudeme mít žádný užitek, potraviny půjdou neziskovým organizacím, to my nejsme. Pro mě je to spíš pocit, že se s plýtváním začne něco dít. Proto s novelou souhlasím, plýtvání potravinami je nešvar společnosti a supermarkety by tak mohly dávat jídlo na dobročinné účely," vyjádřila se Yvona Kovářová z iniciativy Food not Bombs, která působí i na západě Čech.

Členové Food not Bombs mají v současnosti zkušenost také se sháněním potravin u popelnic nebo kontejnerů (v angličtině dumpster diving). V Plzni se podle nich nejedná o podporovaný fenomén, obchodní řetězce prý své kontejnery zamykaly nebo posílaly jídlo rovnou do lisu. „Bylo by dobré, kdyby řetězce neprodané potraviny poskytly pro dobročinné účely. Praktika zamykání kontejnerů a jejich hlídání ostrahou je nesmyslná." uvedl Lubomír Lupták, který se zabývá dobročinnou činností.

Některé obchodní řetězce spolupracovaly s potravinovými bankami již před novelou. „Je prospěšné, pokud stát vytváří v oblasti darování potravin příznivé legislativní a daňové podmínky. Pozitivní je také, že nová úprava umožní výrobcům věnovat potraviny s chybným značením na obalech." vyjádřil se k situaci ohledně darování potravin Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodního řetězce Albert. Mareček ještě vysvětlil, jak se některé pochutiny dostávají i ke zvířatům. „Neprodané čerstvé potraviny, které nesplňují nároky na konzumaci, věnujeme například zoologickým zahradám."

Polévka zdarma každou neděli

Iniciativa mladých lidí Food not Bombs rozdává bezplatně a pravidelně veganské jídlo a ošacení lidem bez domova. S bezdomovci se scházejí každou neděli po poledni před plzeňským muzeem a rozlévají polévku. Potraviny shání různými způsoby. „Dostáváme je od jednoho krámku na náměstí, ze zeleniny. Občas se chodí i dumpsterovat," vysvětluje členka týmu Pavla (výraz vychází z anglického dumpster diving, v překladu potápění v kontejnerech). Jídlo si chválí i sami bezdomovci. „Chodím sem pravidelně už asi dva měsíce. Polévky jsou moc dobré," uvedla návštěvnice.

Markety krmívaly zvířata v zoo

Především pečivo těsně před datem spotřeby dostávala v dřívějších letech pro zvířata zoologická zahrada. „Je to ale už spíše věc minulosti," řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

U medvědů končilo zejména sladké pečivo, které mají velmi rádi. Suché pečivo si rozebrala zvířata na statku Lüftnerka, kde žijí domácí zvířata – prasata, kozy, ovce nebo drůbež. Sporadicky ho dostávali také velbloudi nebo nosorožci.

Zoo by další spolupráci s markety uvítala. „Pokud to legislativa dovolí a někdo nás osloví, budeme velmi rádi jednat a takto poskytnuté potraviny využijeme," uvedl Vobruba.

Více k tématu najdete ZDE.