Nové skleněné artefakty evokující podpis Václava Havla vyvedený zeleným perem a přidaným červeným srdíčkem jsou připraveny k instalaci.

„Dodala je Knihovna Václava Havla, která celý projekt laviček zaštiťuje. Podle smlouvy si je můžeme objednat až dvakrát ročně," potvrdil náměstek primátora pro kulturu Martin Baxa (ODS). Dodal, že doufá, že to však už nebude třeba. „Pevně věřím, že se to už opakovat nebude," prohlásil Baxa.

Jenže to není tak jisté. V Šafaříkových sadech nefungovala koncem minulého týdne, kdy ke krádeži došlo, městská bezpečnostní kamera. A nefunguje ani teď. „Je mimo provoz kvůli rekonstrukci prostoru U Zvonu. Máme ale připraveno jiné technické řešení," prohlásil velitel Městské policie v Plzni Marek Šilhan.

Mělo by jít o tzv. fotopast, což je zařízení, které dokáže vandala vyfotit. Používá se například u černých skládek.

Kdy konkrétně se budou nové skleněné ozdoby na lavičku montovat, není rozhodnuto. „Technicky to není problém, ale teprve o tom budu jednat s vedením města," potvrdil ředitel Správy veřejného statku Milan Sterly s tím, že je nutné projednat právě bezpečnost.

Lavička Václava Havla byla odhalena v Plzni 30. října a téměř vzápětí z ní ozdoby zmizely. Jedna ozdoba stojí dva tisíce korun (bez DPH), ztratily se čtyři. Dílo je sice pojištěno, ale se spoluúčastí.

Lavičky Václava Havla podle návrhu Bořka Šípka rostou po celém světě. Jsou už například V Barceloně, Dublinu, Praze, Washingtonu nebo v Benátkách a dalších městech, přidává se Oxford či Brusel. Jen v Plzni a v Českých Budějovicích je ale někdo připravil o ozdoby. „Přičítám to nevyzrálému postoji k veřejnému prostoru," řekla ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková.