„V posledních patnácti letech se v Letkově hodně staví. Počet obyvatel se za uvedenou dobu zdvojnásobil. Zvýšil se tedy i počet dětí,“ vysvětlil tamější starosta Rostislav Kotil. Doplnil, že zrekonstruovat někdejší budovu základní školy chtěli zastupitelé od roku 2012. Chyběly jim ale peníze. Kompletně opravit objekt mohli až díky evropským penězům. „Stavební práce se vyšplhaly na přibližně šest milionů korun, další dva miliony padly na vybavení. Devadesát procent sumy půjde z dotace,“ vyčíslil starosta.

Kapacita mateřinky je 20 dětí. V současnosti je jich zapsaných 15. Provoz zařízení bude od 7 do 16 hodin. Měsíční cena školného činí 450 korun. Jídlo se bude dovážet z Božkova a denně vyjde na 20 až 30 korun.

Nové zázemí pro malé chlapce a děvčata vytvořila Západočeská univerzita v Plzni na borských vysokoškolských kolejích. Rovněž v tomto případě musely prostory projít rozsáhlou rekonstrukcí, jež vyšla na sedm milionů, které šly z rozpočtu vysoké školy.

Cyklista Roman Kreuziger na Sportmanii
Autogram? Foto? Sportmanie láká hvězdy

Školka pojme 38 capartů, kteří budou rozděleni do dvou tříd. První skupina je určena výhradně dětem zaměstnanců případně studentů univerzity. Druhá s důrazem na křesťanské hodnoty je k dispozici veřejnosti. „Zájem o obě třídy byl velký. Hlásil se dvojnásobek uchazečů, než kolik jsme mohli přijmout. Zapsaných máme sedmatřicet dětí,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Kardinála Berana Petra Topolčany. Právě toto zařízení bude mateřinku provozovat.

Jak se bude lišit klasický program od křesťanského? „Bude skoro stejný. Pouze jednou týdně děti uslyší biblický příběh, o kterém si pak popovídají,“ doplnila. Specifická na univerzitní školce je ještě jedna věc. Na praxi do ní začnou chodit studenti pedagogické fakulty. Měsíční školné činí 1100 korun (včetně stravy) a otevřeno bude od 7 do 17 hodin. Provoz bude 11 měsíců, částečně tedy pokryje letní prázdniny.

Novou třídu otevře od září ještě litická školka. „Přednostně se do ní dostanou zájemci z Litic a ze Lhoty. Pak až dojde na další uchazeče,“ řekla vedoucí odboru školství plzeňského magistrátu Dagmar Škubalová.