Nová pravidla se citelně promítla do návštěvnosti plzeňských městských bazénů. Deníku to potvrdil jejich ředitel Tomáš Kotora. „Tento systém veřejnost významně odlákal, nechodí už skoro nikdo. Na Slovanech nyní máme něco přes sto lidí, kapacita je přitom sedm stovek,“ informoval ve středu dopoledne s tím, že většinu návštěvníků tvoří senioři, kteří mají bazén od 9 do 11 hodin dopoledne zdarma. Ředitel zároveň připomněl, že bazén na Slovanech patří k největším plaveckým areálům v republice.

„V bazénu na Lochotíně se ve středu dopoledne konal plavecký kurz pro děti s rodiči. Je tam pět dětí, přičemž kapacita je čtrnáct. Ve velkém bazénu jsou teď čtyři lidi. Také na kurz pro starší žáky dorazili jen čtyři ze sedmnácti, děti jsou v karanténách,“ konstatoval ve středu ředitel.

Podle Kotory drží finančně bazény hlavně organizované skupiny a výuky plavání. „Ty naštěstí zatím ještě neomezili,“ uvedl. Dodal, že na recepci zůstala pouze jedna pokladní. „Počet plavčíků musí zůstat stejný, je určený podle velikosti vodní plochy,“ poznamenal.

Adventní trhy na plzeňském náměstí Republiky. Mnoho stánků s občerstvením, svařákem a různým zbožím, ponocný a letos nově i veliké ruské kolo.
OBRAZEM: V Plzni začaly adventní trhy. Náměstí vévodí ruské kolo

Aby mohly bazény zaplatit zaměstnance, uchýlily se k tomu, že lidé si mohou už k letošním Vánocům koupit permanentní vstupenku na příští rok. „Lidé sice nechodí, ale v prodeji vstupenek nemáme tím pádem paradoxně pokles. Pocítíme ho až příští rok, protože klienti nakupovali letos a příští rok už si permanentky nekoupí. Doufejme, že v dalším roce bude situace alespoň o něco lepší,“ vypočítával Kotora.

Přísnější podmínky pocítili také restauratéři. Expert na gastronomii z Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner, který v Plzni a Praze provozuje několik restaurací, řekl, že hospody zaznamenaly oproti minulému týdnu další propad tržeb. „Úbytek činí zhruba dalších patnáct procent,“ sdělil.

Kastner uvedl, že asociace jednala s vládou, která v pondělí pro gastronomii schválila kompenzace. Vyjednávat se ale chystá také s vládou budoucí. „Do budoucna potřebujeme řešit i další věci jako například kurzarbeit či výši sektorového zdanění, těch témat je dost. Musíme s nastupující vládou navázat vztah a bavit se s nimi o tom, co mají v plánu. Tahle situace totiž není dlouhodobě udržitelná,“ odůvodnil.

Podle Kastnera začaly některé firmy rušit rezervace na vánoční večírky. „Tyto akce se pořád ještě konat můžou. Vzkázal bych proto firmám, aby se chovaly rozumně, protože panika a strach je ten největší zabiják života,“ myslí si gastronom.

Informace o tom, že by nějaká restaurace kvůli novým opatřením skončila, zatím expert nemá. „Spousta provozovatelů ale přemýšlí o propouštění zaměstnanců a také o tom, že provozy do jara zavřou,“ řekl Kastner.

Snímky z restaurace Plzeňka v Riegrově ulici v Plzni.
Restaurace budou prázdné. Firmy ruší vánoční večírky

Na otázku, zda by restauracím pomohl návrh nastupující vlády, která avizovala, že se chce vrátit k prokazování PCR testy, gastronom odpověděl, že určitě. „Vrátili by se zákazníci a myslím si, že by to pro nás bylo fér,“ uzavřel.

Opačný názor na prokazování bezinfekčnosti PCR testy má Tomáš Kotora. Domnívá se, že tato metoda bazény nespasí. „Záleží však na tom, kolik budou stát, kdo ty testy bude hradit. Pokud ale budou mít zkrácenou platnost a budou stát osm set, nevěřím tomu, že by se situace zlepšila. Nikdo si přeci nebude platit tak nákladný test, aby si šel zaplavat,“ argumentoval ředitel.

Méně zákazníků naopak od pondělí nezaznamenali v kadeřnictví Saturn v Plzni na Doubravce. "U nás se to zatím nějak extra neprojevilo. Bylo to horší před tím, než vláda opatření zavedla. Zákazníci k nám chodí očkovaní a prozatím je vše v pohodě," sdělila kadeřnice Radka Hejdková.