Jedinečnou šanci vybudovat dvě nová fotbalová hřiště – jedno s umělým povrchem a druhé s přírodním trávníkem – má na dosah petřínský fotbalový klub. Sportovci ze Slovan získali u projektu za 27,5 milionu korun příslib 16,5milionové dotace od ministerstva školství. Další miliony jsou přislíbeny z města a slovanské radnice. Chybějící dva miliony ale musí Petřínští vložit ze svého.

Klub další hrací plochy potřebuje – v areálu na Slovanech funguje 17 týmů všech věkových kategorií, které mají většinou více než 20 hráčů. Především tréninkové možnosti pro stovky dětí jsou nevyhovující. „Pokud by se to nezměnilo, museli bychom některé týmy prostě zrušit,“ předestírá šéf klubu Radek Vodrážka.

A protože v klubové kase tolik peněz není, pustili se Petřínští do zdánlivě šílené akce – požádali sympatizanty o finanční dary. Vlna solidarity a hlavně peněžní podpory je nevídaná. Někdo vytáhl z kapsy tři stovky, další poslal 30tisícovou částku. Ke včerejšímu dni tak na dárcovském účtu přistálo již 187 vkladů, v drtivé většině od jednotlivců či rodin, jimž není osud klubu lhostejný.

Obnova mariánského sloupu na náměstí Republiky vyjde na dva miliony korun.
Restaurátoři obnoví mariánský sloup v Plzni

Klub jim přitom nemůže kromě vděčnosti nabídnout mnoho. Snad jen – pokud se to povede – jméno na desce, která připomene každého dárce.

Martin Brožek pomáhal u mládežnických týmů deset let, za Petřín hráli od malička jeho dva synové. Nyní už v klubu nepůsobí a fotbal již nehrají ani jeho potomci. Přesto se rozhodl pomoci a z firemního účtu přišlo 30 tisíc korun. „Je to hlavně pro děti. Když se peníze nevyberou a hřiště se nepostaví, bude to znamenat možná zánik právě nejmladších kategorií. Byla by to velká škoda, mládež je na Petříně vedena skvěle,“ připomíná.

Radek Votípka už léta trénuje v klubu mládežnické týmy. I on se připojil a na účet klubu poslal čtyři tisícovky. „Je hodně důležité, abychom hřiště měli, především plac s umělkou. Vidím, jak nemáme kde trénovat, honíme kluky po pláccích, v zimě jsme jen v tělocvičnách i v době, kdy bychom mohli hrát na hřišti s umělým trávníkem. Dal jsem peníze stejně jako většina rodičů proto, že je to velká šance. Dojalo mě, že peníze dali třeba i malí kluci, kteří vybrali úspory z kasičky,“ dodává.

Kromě touhy ale žene klub také čas. Požadovaný obnos totiž musí sehnat do 20. dubna, jinak se sen rozplyne a Petřín bude muset slíbenou dotaci odmítnout. „Bídný stav s počtem hřišť se snažíme vyřešit už spoustu let. Byla by škoda to nedotáhnout nyní, když jsme tak blízko a máme příslib tak vysoké dotace. To už se nebude opakovat. Nová sportoviště navíc budou sloužit nejen fotbalistům všech věkových kategorií, ale i dětem z okolních škol,“ připomíná Radek Vodrážka.

Ilustrační foto
Kraj podpoří vesnické prodejny, obcím rozdělí tři miliony korun