Slušných lidí, kteří to jednoduše řečeno přehnali s alkoholem, je minimum," popisuje strážník Ondřej, který je primárně zaměřený právě na odvoz opilců na záchytku. Scházíme se v úterý v deset hodin dopoledne, abychom si v rámci seriálu o jednotlivých složkách městské policie, představili i její práci. Bavíme se jen několik minut a ozve se vysílačka. Vyrážíme tedy do terénu.

Míříme do fakultní nemocnice na Lochotín. Záchranka tam asi hodinu před tím přivezla opilého jednašedesátiletého muže, který spal napůl svlečený na konečné tramvaje číslo 4 na Borech. Venku je kolem nuly. Protože bylo podezření, že muž může mít nějaké zdravotní komplikace, putoval do nemocnice. Tamější lékaři však zjistili, že je v pořádku, ovšem v krvi mu koluje kolem čtyř promile alkoholu.

Strážníci si v nemocnici nasazují gumové rukavice a vydávají se do ordinace. Namol opilý muž silně zapáchá, ale naštěstí spolupracuje. „Často se stává, že lidé na nás útočí a chovají se agresivně," vysvětluje Ondřej. Poté, co muže s kolegou naloží do auta, si dezinfikuje ruce speciálním sprejem.

„Hygiena je bezpochyby na místě. Lidé, které vozíme na záchytku, bývají pokálení, zapáchají, protože se nemyjí. Výjimkou není ani to, že vezeme člověka, který má blechy, svrab, nebo dokonce štěnice. Strašákem jsou také různé infekční nemoci," vysvětluje Ondřej.

Ve dne i v noci

Plzeňská záchytka je zařízení, které funguje nepřetržitě. Lidi, kteří se kvůli alkoholu nemohou ovládat a často ohrožují sebe i své okolí, sem strážníci, ale i záchranáři a státní policie vozí v různou denní i noční dobu. „Není to tak, že by jich třeba bylo více v noci. To je jedno. Vidíte, že teď vezeme člověka dopoledne během pracovního dne," vysvětluje Ondřej cestou z Lochotína na Slovany.

Bezdomovci podle jeho slov záchytku často zneužívají. Zejména pak v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu. „Výjimkou není ani to, že toho samého člověka tam během čtyřiadvaceti hodin vezeme dvakrát," dolňuje strážník. Ze statistik vyplývá, že jsou i takoví jedinci, kteří se na záchytku během roku podívají klidně i více než padesátkrát.

Plzeňská městská policie má na převozy těžce opilých lidí speciálně upravený dodávkovkový vůz, kterému se říká sanita.

Více lidí končívá na záchytce v zimních měsících, neboť hrozí, že by podnapilí na ulici mohli umrznout.

Plzeňská záchytka dnes funguje v rámci areálu polikliniky na Slovanech, hospitalizace zde vyjde na 4500 korun, většina lidí však tuto částku vůbec neuhradí. Ročně zde stráví noc kolem šestnácti set lidí.