„Někdo tam strhnul jeden ze světelných řetězů, který je nyní nenávratně poškozen. Škodu jsme vypočetli na 2400 korun,“ uvedl Pavel Synáč ze Správy veřejného statku města Plzně, který má na starosti osvětlení ve městě.

V minulém týdnu se pak zájmu nenechavců neubránil betlém pod vánočním stromem na náměstí Republiky. „Někdo na něm nalomil stříšku za figurami. Tento případ jsme ale na policii nehlásili, protože škoda se pohybuje v řádech stokorun,“ uvedl Synáč.

Další výdaje si vyžádají i drobné opravy výzdoby. „To jsou běžné správky. Například výměny žárovek, které prasknou, když na ně nateče voda,“ doplnil Synáč.

Správa veřejného statku města Plzně podala žádost na policii s tím, aby strážci zákona věnovali zvýšenou pozornost vánoční výzdobě města. „Chápeme, že u každého světelného řetězu nemůže stát jeden policista,“ dodal Synáč.

Zářící výzdobu mají na mušce také plzeňští strážníci, kteří ji sledují v rámci běžné kontrolní činnosti. Podle jejich mluvčí Jany Pužmanové ale dosud nikoho při ničení osvětlení nepřistihli.

Rozsvícené žárovky budou vandaly ´pokoušet´ až do začátku nového roku. Hned 2. ledna by měla začít demontáž vánoční výzdoby v okrajových částech města. Centrum Plzně pak svleče sváteční kabát nejspíše do šestého lednového dne.