Až donedávna se myslelo, že rozměrné desky jsou ztracené. V úterý se ale znovu objevily na veřejnosti a lidé, kteří se o jejich nález zasloužili, získali na Krajském úřadu spolu s dalšími plakety Péče o válečné hroby.

Pamětních desek bylo v celém areálu plzeňské Škodovky původně dvacet šest. „Vznikly v letech 1945 – 1947, ovšem při restrukturalizaci podniku po roce 1989 se jich čtrnáct nenávratně ztratilo," popsal Milan Jenčík z Odboru bezpečnosti a krizového řízení Krajského úřadu, který se na konci loňského roku dozvěděl, že dvě desky by mohly být v závodu Pilsen Steel. „Oslovil jsem pana hejtmana, on se obrátil na vedení podniku a vedení rozeslalo zprávu mezi zaměstnance," nastínil Jenčík, jak k objevu došlo.

O jedné desce věděla Jaroslava Balatá, o druhé Jaroslav Hron. „Měl jsem tu desku schovanou deset let z úcty k těm všem lidem. Za každým jménem jsem si představoval člověka," řekl Jaroslav Hron.

Kromě nálezců desek, hejtmana Václava Šlajse a jednatele Pilsen Steelu Victora Dolgova, získalo včera pamětní plaketu dalších jedenáct lidí z celého kraje. Starají se o české, ruské i německé válečné hroby, dělají nová pietní místa a pomáhají o ně pečovat.

Pamětní deska padlých škodováků

Pamětní deska padlých škodováků