Návrhů na toto vyznamenání, které je udělováno pravidelně, dorazily dvě desítky.

Oceněn byl i Plzeňan Radek Sutnar, který loni na silvestra zachránil ženu z hořícího bytu v zadních Skvrňanech. Celé to přitom začalo úplně nevinně poslední den loňského roku. „Byli jsme večer na procházce a já koukal na paneláky, jak mi těmi různými světly a výzdobami trochu připomínají Las Vegas. Pak jsem zahlédl zvláštní blikající světlo asi v pátém patře," popisuje Sutnar. Říkal si, jestli nejde o nějakou podivnou světelnou show, ale pak vyšlehl plamen a on věděl, že je zle.

„Instinktivně jsem věděl, že je třeba něco udělat. Vběhl jsem dovnitř a začal burcovat lidi. Že musí ven, protože hoří. Mysleli si, že si dělám legraci, vždyť byl silvestr," líčí 45letý obchodník. Hlavou mu prý v tu chvíli bleskla hlavně myšlenka na to, že nemá zvonit. To aby nedošlo k výbuchu, kdyby náhodou v domě unikal plyn. Proto na všechny byty v domě postupně bouchal, aby obyvatele varoval.

Když se dostal k bytu, v němž začalo hořet, zpod dveří už se valil dým. Vyrazil dveře a uvnitř našel starší zmatenou ženu. „Bylo jí mezi 70 a 80 lety a vůbec nekomunikovala. Věděl jsem, že ji musím dostat pryč," říká Sutnar. To se mu také podařilo, venku si ji později převzali záchranáři.

Obyvatele domu, kteří byli často velmi zmatení, Radek Sutnar také instruoval, aby nepoužívali výtah. Měl obavu, aby někdo neuvízl. „Nejvíc mě ale překvapilo, jak rychle se požár šíří. Tomu bych nevěřil. Než přijeli hasiči, už se k bytu po chodbě vůbec nedalo dostat," dodal. Požár se tehdy obešel bez vážných zranění.

Podobný zážitek má za sebou také policista Jiří Sládek. Zavolali ho k požáru na Jateční třídě. „Za oknem bytu ve druhém patře byl starý muž, poslední obyvatel domu. Nemohoucí pán o francouzských holích. Snesl jsem ho dolů," líčí další vyznamenaný.

Ocenění shodně tvrdí, že si jako hrdinové nepřipadají. „Důležité je nebát se pomoct," shodují se.