Do někdejšího vojenského bunkru zoo nastěhuje štíry, pavouky, šváby a jiný hmyz, podzemní druhy ryb či obojživelníky a plazy. Unikátem mají být netopýři žijící v Egyptě, kteří se zabydlí v části nazvané Život v pyramidě.

Někdejší vojenský kryt pod botanickou zahradou je podle Petra Lišky z odboru krizového řízení magistrátu pravděpodobně od války nevyužívaný a magistrát jej neeviduje jako kryt civilní ochrany. Tvoří jej několik místností umístěných v horní části svahu pod botanickou zahradou, k nimž vede asi pětadvacet metrů dlouhá přístupová štola.

Mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba uvedl, že expozice života v podzemí by měla být hotova přibližně do dvou let. „Začali jsme už s přípravnými pracemi,“ potvrdil Vobruba.

Podle náměstkyně primátora Marcely Krejsové (ODS) bude stát vybudování nové expozice kolem 5,7 milionu korun, o něž se podělí město s krajem. Krajský úřad by měl přispět 2,8 miliony korun na stavbu zahradního domku, kterým se bude do expozice vstupovat a kde budou návštěvníci fasovat ochranné pomůcky, jako například helmy, a mělo by tu být i muzeum představující původní účel podzemních prostor. Ředitel zoo Jiří Trávníček vyloučil, že by se tu vybíralo další vstupné, lidé sem budou mít přístup v rámci vstupenky do zoo.