„Někdo nechal v horním patře otevřené okno do zasedací místnosti. V celém domě jsme ve čtvrtek odchytili 52 živých netopýrů a z plastové svislé lišty od počítačových kabelů jsme vyndali 48 netopýrů uhynulých a ve značném stupni rozkladu,“ líčí zásah šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Je tu tak opět každoroční problém. Teplé večery jsou pro netopýry rájem a Plzeň se vždy v srpnu stává jejich migrační křižovatkou. Létající savci se snadno dostanou do nezabezpečených bytů. A Karel Makoň stejně jako každý rok opakuje: „Byty si zabezpečte a otevřená okna opatřete ochrannými síty.“

V Plzni to platí na všech lokalitách, zejména jde o městské části Slovany, Bory, Skvrňany, střed města, ale i Lochotín, Košutku, Vinice nebo Bolevec.

Vojtěch Jansa, Jana Piorecká, Thierry Jaquemet na snímku z generální zkoušky opery Korunovace Poppey v Divadle J. K. Tyla v Plzni.
Divadlo přichystalo dvě premiéry, Monteverdiho operu a balet

Invaze netopýrů podle Makoně aktuálně řeší i další města – například Ostrava, Brno, České Budějovice, německý Bonn či Berlín.

Netopýr hvízdavý je jeden z těch menších druhů netopýrů. Jedná se o velice užitečný druh, živící se obtížným hmyzem, vázaný na městské parky, nezateplené panelové domy a přirozené přírodní štěrbiny a dutiny. Bohužel se však z bytů a uzavřených prostor velice špatně vyhání a není snadné ho jen tak chytit. "Navíc když část netopýrů napadá do kabelového rozvodu nezabezpečených plastových lišt, skleněného lustru, vázy na skříni a podobně, většinou tam uhynou a za pár dní velice „vábně“ zavání," upozorňuje Makoň.

Netopýr hvízdavý umí v bytech udělat pořádnou paseku.Zdroj: Ilustrační foto: DES OP Plzeň

Jak chránit byt před netopýry:

- Větráte-li oknem dokořán, mějte alespoň zatažené záclony nebo pořiďte a nasaďte do oken ochranná síta proti hmyzu!

- Jedete-li na dovolenou, tak určitě nenechávejte otevřené sítem nezabezpečené větráčky či ventilačky.

- Neotevírejte večer okna do společných prostor, na chodby činžovních domů atd.

Pilsen Pride, duhový průvod.
Proti gayům a lesbám protestoval v triku s nacistou, odsedí si to