Mezi plzeňskými dětmi řádí v posledních měsících plané neštovice. Lékaři nejsou jednotní v tom, jestli je to dobře nebo ne. Část by totiž nejraději neštovicím předešla očkováním. „Návaly nemocných jsou nutným zlem, díky kterému se dětská populace promoří a neonemocní v dospělosti, kdy je to nebezpečné,“ říká druhá část praktických lékařů pro děti, která očkování nedoporučuje.

„V Plzeňském kraji máme od začátku roku hlášených 1019 případů onemocnění planými neštovicemi. To je o čtvrtinu více než loni,“ uvedl krajský epidemiolog Petr Pazdiora.

„Zvýšený výskyt se opakuje každé tři roky, kdy do mateřských školek nastoupí další turnus. Než se tyto děti promoří, nějakou dobu se musíme smířit se zvýšeným výskytem tohoto infekčního onemocnění,“ vysvětlila plzeňská dětská lékařka Kateřina Řezáčová. Podle ní, když ve školce onemocní jedno dítě, rázem je zaděláno na hromadný výskyt, kdy se nakazí téměř všechny děti, které neštovice ještě neměly.

U dětí je podle Řezáčové průběh poměrně lehký narozdíl od dospělosti, kdy je spojený s vysokými horečkami. V dospělosti se hůře hojí i kůže a nemocným jako památka zůstanou často hluboké jizvy. „Z neštovic se může v dospělosti vyklubat i cukrovka,“ doplnila Řezáčová. „Velkým rizikem je onemocnění pro těhotné,“ dodala.

Aby rodiče své děti v dospělosti ochránili, volili dříve taktiku záměrného nakažení. „Když sousedka měla nemocné děti, nasadila jsem jí do bytu vlastní ratolest a neštovice byly na světě,“ svěřila nám jedna z plzeňských pamětnic, jak přišla v 70. letech její dcera k nákaze.

Někteří lékaři ale hovoří o tom, že je lepší neonemocnět vůbec. K tomu pomůže očkování. „Když děti neštovice prodělají, mají po vyléčení sníženou odolnost vůči běžným infekcím,“ vysvětlila plzeňská dětská lékařka Zdeňka Sýkorová. Děti podle ní mají jako památku na neštovice častěji angíny či infekty horních cest dýchacích.

Vzorek dětí, které v dětském věku neštovicemi neonemocní, odhadla Řezáčová na deset procent. Právě tato skupina je riziková. „Té lékaři doporučují ve věku kolem patnácti let očkování. „Mělo by být zárukou dlouhodobé imunity,“ uvedl Pazdiora.

„Očkování doporučujeme, ale velký zájem o něj není. Důvodem je doslova záplava reklam na očkovací látky například proti klíšťové encefalitidě, o kterou je nyní dost velký zájem, ale i očkování proti meningitidě nebo žloutence typu A. Nízký zájem o očkování proti neštovicím potvrdila i Sýkorová, která očkovací látku aplikovala v poslední době pouze dvěma dětem. „Je to škoda, že rodiče toto očkování podceňují. A to jim jej doporučujeme,“ uvedla další z plzeňských dětských lékařek Zdeňka Baliharová.