Zatímco na krajském úřadě Pavel Karpíšek (ODS + TOP 09) a Jiří Pek (Piráti) jsou členy koalice, ve Vejprnicích proti sobě brojí. Karpíšek, náměstek hejtmanky, senátor a starosta Vejprnic, podal na vejprnického opozičního zastupitele a krajského koaličního zastupitele Peka žalobu k civilnímu soudu a požaduje po něm odškodnění ve výši 70 tisíc korun.

Karpíškovi se nelíbí, že ho Pek na webu vejprnických Pirátů v koláži zobrazil jako sicilského mafiána z legendární filmové série Kmotr. Pirát senátora dlouhodobě kritizuje za zneužívání obecních médií ve prospěch vedení Vejprnic a za to, že obec jde na ruku developerům.

Spor mezi dvěma politiky vadí krajským opozičním zastupitelům. Na pondělním zasedání nad ním vyjádřil znepokojení člen zastupitelstva a poslanec Jiří Valenta (KSČM). „Nepřipadá mi normální, když náměstek podává žalobu na koaličního zastupitele za Piráty, který ho označuje za mafiána s rudým karafiátem. Chtěl bych se zeptat, zda je tato úroveň a forma komunikace odpovídající důležitosti orgánu jakou je Rada Plzeňského kraje,“ řekl Valenta.

Ilustrační foto.
Plzeň opět podpoří nájemce svých nebytových prostor

Karpíšek odpověděl, že věc řeší jako urážku. „Myslím si, že i politici by měli mít pravidla a chci po soudu, aby stanovil hranici. Jsem politik a musím očekávat zájem a komunikaci o mé osobě, ale myslím si, že ty lži mají nějakou mez,“ uvedl náměstek.

Valenta reagoval, že ho Karpíškovo občansko právní spory nezajímají a ať si zastupitelé navzájem nadávají klidně dál. „Jde o to, že vytváříte jistý obrázek celého zastupitelstva dovnitř celé republiky. Jestli se k sobě budete takto chovat, bude to mít vliv na disfunkci celé Rady Plzeňského kraje,“ varoval poslanec.

Příspěvky Jiřího Peka jsou stále dostupné na stránkách www.pirativejprnice.cz a na facebooku vejprnických Pirátů. „Kdysi už Karel Čapek říkal, že humor je jeden z nejdemokratičtějších prvků lidstva. Navíc jestli chce někdo zpochybňovat politickou satiru, tak je to docela smutné a zvlášť u ústavního činitele,“ řekl Deníku Pek.

Nehoda na silnici I/26 mezi Zbůchem a Chotěšovem.
Střet tří osobních aut a náklaďáku zastavil provoz mezi Plzní a Domažlicemi

Dodal, že stejná koláž se objevila v internetovém pořadu Šťastné pondělí. „Použili tam tentýž obrázek, jen místo Karpíška tam byl Babiš s ministrem Vojtěchem. Jsem přesvědčený o tom, že je to legitimní styl politické satiry,“ vysvětlil Pirát.

Podle Peka spor nebude mít vliv na spolupráci na kraji. „Myslím, že dokáži rozlišit mezi místní úrovní a tou krajskou. Naopak, co se kraje týká, spolupracuji velmi nadstandardně,“ uzavřel.