Takto probíhaly první chvilky setkání rodu Němejců, které se odehrálo tuto sobotu v Nepomuku.

„Sešli jsme se již počtvrté. První setkání jsme zorganizovali v roce 1999. Nebylo v tom nic jiného než jen tak pro radost ze shledání se sejít se všemi z našeho rodu. Spojuje nás totiž nejen společné příjmení, ale i krev," vysvětluje pohnutky k organizaci srazu rodu Němejců Rostislav Němejc.

Sám pochází až z Valašského Meziříčí, ale od mládí se zajímá o genealogii. „Zjistil jsem si, že jen na Moravě je nás kolem 30 a pak se mi podařilo dohledat, že v celé republice žije okolo 250 Němejců. Pak již byl jen krůček k nápadu poznat své příbuzné," dodává Rostislav Němejc.

Letošní setkání se odehrálo jako již tradičně v Nepomuku, neboť odtud právě pochází jedna z rodových větví rodu Němejců a také se zde narodil jeden z nejslavnějších příslušníků rodu Němejců, malíř Augustin Němejc.

„A když k tomu ještě připočtete, že je tu po nás pojmenováno náměstí, bylo místo pro naše srazy jasné," doplňuje s úsměvem Němejc.

Na letošní sraz dorazilo kolem 75 nositelů stejného příjmení z celé republiky. Němejcové dorazili z Aše, Prahy, Českého Těšína, Moravy i jižních Čech.

„Nejmladší účastník letošního setkání je tříletý Kryštof Němejc z Valašského Meziříčí, nejstarším je 90letý Jiří Němejc z Prahy a nejstarší ženou je 89letá Jarmila Němejcová z Klatov," vypočítává organizátor.

Vedle již tradičního společného focení na nepomuckém náměstí si letos účastníci mohli prohlédnout nově zrekonstruovaný rodný dům Augustina Němejce, který nyní slouží jako galerie jeho díla i zázemí pro společenské a kulturní akce města.

„Dopoledne jsme se sešli s panem starostou, který je nám velmi nakloněn a podporuje naše aktivity. Pak si vždy vyslechneme několik přednášek věnovaných historii rodu a ve večerních hodinách se sejdeme na mši sloužené za živé a zemřelé příslušníky rodu. Loni nás bohužel opustil jeden ze spoluorganizátorů našich setkání, Ludvík Němejc," podotýká Němejc Rostislav.

Večer se Němejcovi rozjeli do svých domovů, aby se za pět let v Nepomuku mohli sejít znovu.