Začátkem týdne oznámila Milada Emmerová (ČSSD), že chce v podzimních volbách bojovat o hejtmanské křeslo v barvách Strany práv občanů – Zemanovců. Tvrdí ale, že do křesla hejtmanky nebo radní už si znovu sednout nechce. „To by byl podraz," řekla Deníku Emmerová.

Milada Emmerová

- Před revolucí byla Emmerová dlouholetou členkou a funkcionářkou KSČ, působila jako předsedkyně závodní organizace KSČ ve Fakultní nemocnici Plzeň.
- Ze strany vystoupila v prosinci 1989.
- Od roku 1994 je členkou ČSSD.
- V červnu 1996 se stala poslankyní, v srpnu 2004 pak ministryní zdravotnictví, o rok později ji Jiří Paroubek z této funkce odvolal.
- V listopadu 2004 neúspěšně kandidovala do Senátu.
- Po úspěchu v krajských volbách v říjnu 2008 se stala historicky první hejtmankou.
- Na tuto funkci rezignovala v září 2010 po úspěchu v květnových parlamentních volbách – stala se poslankyní.

Kdy přišla nabídka kandidovat za Zemanovce?
Minulý týden ve středu byl Miloš Zeman v Plzni, pozval mě na oběd a tam mi to řekl. Velmi mě to překvapilo, na rozdíl od jiných lidí jsem o ničem nevěděla. On mě o to poprosil, což považuji za vrchol pokory.

Rozhodla jste se hned?
Ne, řekla jsem mu, že musím zvážit i jiné věci a že to musím projednat s vedením strany. A protože je předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na zahraniční cestě, zatím jsem s ním nemohla mluvit. Napsala jsem mu dopis a po neděli bychom se měli sejít.

Když vás Miloš Zeman žádal o spolupráci, řekl vám důvody, proč chce do čela kandidátky právě vás?
Řekl mi, že si je vědom, že mám zvýšenou volitelnost, prý na to mají průzkum. Že by někoho takového do čela potřebovali. Ne že bych byla tak ješitná, že by mě tohle přesvědčilo, ale řekla jsem si, že k posílení levice v krajském zastupitelstvu a možná i později ve vládě by to bylo dobré. Přesvědčila mě například i středeční demonstrace seniorů za zachování důstojného života.

Pro podzimní krajské volby vůbec nejste na kandidátce sociální demokracie. Proč? Nechtěla jste?
Nikdo se mě neptal a nikdo mě ani nenavrhl. Ale není to tak, že by moje kandidatura za Zemanovce byla pomsta.

Nebyl to ale jeden z důvodů, proč jste souhlasila? Že jste si řekla: Nejsem na kandidátce, nemám závazky vůči ČSSD, a tím pádem můžu s jejich souhlasem kandidovat za Zemanovce?
To máte pravdu. Nejsem ničím vázaná – nejsem ani na kandidátce ani nemám stranickou funkci. To zřejmě způsobilo to moje vítězství v posledních parlamentních volbách. Nejsem zvyklá se někam drát nebo si o funkci sama říkat.

Před dvěma lety jste z čela kraje odešla do Poslanecké sněmovny a teď znovu kandidujete jako lídr, byť za jinou stranu. Z hejtmanství jste odcházela s tím, že je to příliš časově náročné, nestíháte, je to hodně práce. Teď ale měníte názor a vracíte se.
To v žádném případě. Už na krajském výboru ČSSD jsem řekla, že nechci být znovu hejtmankou. K této metě nesměřuji, to by byl ode mě podraz.

Může se ale stát, že ve volbách uspějete. Dokážete si představit, že byste byla třeba radní?
Asi bych se mohla stát členkou zastupitelstva, ale nikam výš nesměřuji. Radní, když má svou práci dělat pořádně, musí se tomu intenzivně věnovat. Jsem v Parlamentu a budu tam ještě dva roky. To bych popřela samu sebe, kdybych chtěla význačnější funkci v zastupitelstvu.

Není trochu zvláštní, že povedete kandidátku Zemanovců, ale funkci žádnou nechcete?
Vždyť na kandidátce budou i jiní lidé. Záležet bude hlavně na tom, jestli strana dostane víc než pět procent.

Mluví se o tom, že Miloš Zeman měl velký podíl na tom, že jste se stala ministryní zdravotnictví. A to, že mu teď povedete kandidátku, je protislužba…
Ne, to je omyl. Mě tehdy oslovil Stanislav Gross, Miloš Zeman už vůbec nebyl ve funkci. Že by na tom měl Zeman nějakou zásluhu, o tom nic nevím. S panem Grossem jsme se jednou nezávazně bavili a on mi řekl, že by si mě dovedl představit v téhle funkci. Já mu na to řekla: Až budeš předseda vlády, můžeme se o tom mluvit. On se jím pak stal, nelenil a oslovil mě.

Začátkem týdne jste říkala, že by ČSSD neměla mít problém s tím, že kandidujete za jinou stranu. Ve středu se ale vedení krajské sociální demokracie shodlo, že vám souhlas nedá. Chce, abyste se rozhodla: zůstat v ČSSD nebo kandidovat za Zemanovce. Překvapil vás tento postoj?
Záleží až na vyjádření nejvyššího vedení strany a to zatím není po ruce. Osobně si myslím, že podle stanov strany kandidovat se souhlasem můžu.

Věříte, že republikové vedení strany vám souhlas dá?
Myslím, že po všech disputací, které kolem toho proběhly, asi ne, ale v tom případě bych byla ráda, kdybychom se shodli na kompromisu – že do voleb pozastavím své členství v ČSSD a pak se uvidí.

Jak by to fungovalo? Kandidovala byste jako nestraník?
Ano.

A co potom v zastupitelstvu, pokud byste uspěla?
Tohle nechci předjímat, protože nic není rozhodnuté. Bude záležet na dalším vývoji, já na tom nic zlého nevidím. Chci zkrátka posílit levici. Po tom maléru, kdy se David Rath nechal nachytat s krabicí, ať už je to pravda nebo ne, ale asi jo, za mnou chodí lidi a říkají mi, že budou volit komunisty, že nechtějí volit ČSSD. A to mě mrzí, že takováhle kaňka způsobí, že politická strana, která chce zachovat existenci sociálního státu, by nakonec byla v minusu. Posílení podobnou politickou stranou by proto mělo význam. Podrobně jsem si přečetla volební program Zemanovců a všechno můžu podepsat.

Jste plně rozhodnuta kandidovat za Zemanovce, i kdyby to opravdu znamenalo pozastavení členství v ČSSD?
Teď už ano, není návratu a už se nemůže stát, že by mě někdo zastrašil nebo zadupal. V poslaneckém klubu ČSSD ale zůstanu. Politika sociální demokracie je mi vlastní, se vším souhlasím, snažím se ji prosazovat, ale že je teď ohrožena volba, mám strach.

Nehrozí spíš to, že uberete hlasy sociální demokracii, Zemanovci se do zastupitelstva nedostanou a ty hlasy zcela propadnou?
To si nemyslím. Lidi říkají nebudeme volit vás, budeme volit komunisty. Ne že bych byla proti komunistům, já bych jim to přála, ale na druhé straně je Miloš Zeman určitou zárukou vrácení rozhodnutí, která dnes vstupují v platnost a ohrožují existenci sociálního státu.

Nemáte obavu z toho, že to může být vnímáno, že sedíte na dvou židlích?
Upřímně řečeno, raději bych byla za verzi, kdy mi strana dá souhlas. Nechci teď nic předjímat, uvidí se po rozhovoru s předsedou Sobotkou.

Neuvažujete o tom, že byste časem opustila řady ČSSD a vstoupila do SPOZ?
To nechci předjímat, nechci figurovat jako přeběhlík.

Mluví se také o tom, že vaše nasazení do čela kandidátky je účelové – hlavní je zviditelnit Zemanovce a čestného předsedu Miloše Zemana před blížícími se prezidentskými volbami. Nevadí vám takováhle manipulace?
Já to za manipulaci nepovažuju. Pochopitelně kdyby tato strana uspěla i mojí zásluhou, není nikde napsáno, že bude Miloš Zeman poté zvolen prezidentem.

Osobně byste na Hradě viděla raději někoho z řad sociální demokracie nebo od Zemanovců?
Nic proti Jiřímu Dienstbierovi nemám, naopak mě mile překvapily jeho názory a vystoupení, ale na druhou stranu by se prezidentem měl stát ten, kdo už něco pro lidi udělal.

Naznačujete, že byste volila Zemana?
Asi ano, ale volba je tajná a je ještě daleko.

* Otázky a odpovědi psané kurzívou jste v novinách nenašli.