Do plzeňského dialyzačního střediska B. Braun Avitum přišlo na prevenci 93 lidí, přičemž polovině z nich bylo doporučeno podrobné vyšetření. „Lidé měli nejčastěji problém s vysokým krevním tlakem, vyšší hladinou cukru v krvi či měli nález v moči,“ popisuje výsledky preventivní akce primářka dialyzačního střediska Lada Malánová.

Zájemci se mohli nechat vyšetřit i v Klatovské nemocnici, kam přišlo 155 lidí. U třetiny z nich bylo zjištěno střední riziko onemocnění, u 11 lidí vysoké riziko a tři z nich byli dokonce odesláni rovnou na ambulanci. „U jedenácti lidí jsem zjistil potenciální závažný nález a poslal je k odběru krve a moči pro jejich detailnější vyšetření přímo v laboratoři,“ řekl jeden z ošetřujících nefrologů Jan Vachek.

Běh Run For Pro Cit v Borském parku v Plzni
Modrý běh podpořil děti s autismem

Preventivního vyšetření se v nefrologické ambulanci Stodské nemocnice zúčastnilo 20 lidí. U třetiny z nich zjistila lékařka zvýšené riziko onemocnění ledvin a doporučila jim další rozšířené vyšetření.

Počet lidí, kteří se potýkají s onemocněním ledvin, se stále zvyšuje. V nefrologické ambulanci Fakultní nemocnice (FN) Plzeň ošetří lékaři ročně přes dva a půl tisíce pacientů.

Rizikovou skupinou jsou především starší lidé s cukrovkou a vysokým krevním tlakem. Ti by měli být pravidelně vyšetřováni na přítomnost bílkoviny a krve v moči.

LÉKY TAKÉ ŠKODÍ

Ledviny mohou poškodit i některé léky, které jsou dlouhodobě užívány. „Některé z nich jsou běžně dostupné, například ibuprofen a velká škála příbuzných léků tlumící bolest, a lidé by je neměli užívat nadměrně a dlouhodobě,“ upozorňuje lékař I. interní kliniky FN Plzeň Tomáš Reischig. Ten uvádí na pravou míru i spekulace týkající se pitného režimu. „Samozřejmě platí, že bychom měli přijímat dostatek tekutin, což znamená okolo dvou litrů denně. Rozhodně ale neplatí, že vysoký příjem tekutin – přes tři litry ledviny ochrání. To je mýtus,“ upřesňuje Reischig.

Problémem je, že velká většina onemocnění ledvin zpočátku nebolí ani se jinak neprojevují. Podle Reischiga není dobré podcenit vysoké hodnoty krevního tlaku nebo takzvanou mírnou cukrovku a odkládat léčbu.

„Nejlepší šance k odhalení a účinné léčbě je v běžné preventivní prohlídce u praktického lékaře, která obsahuje také laboratorní vyšetření,“ radí odborník z plzeňské nemocnice.