Radnice druhého městského obvodu, která už dříve uvedla, že tam stavební úřad nikdy ubytovnu nepovolí, objekt pravidelně monitoruje a snaží se jednat s majiteli. Informaci potvrdil starosta obvodu Lumír Aschenbrenner (ODS).

"Do konce týdne má být další jednání. Pozval je náš stavení úřad, na jednání první nepřišli. Pokud se teď nedostaví nebo nějak dostatečně neomluví, tak se zahájí správní řízení na odstranění černé stavby (rozestavěných pokojů)," uvedl.

Když se prokáže, že jde o nepovolenou stavbu, tak jednou z možností je, že by se musely rozestavěné byty zbourat a uvést autoservis i několikapatrové garáže do původního stavu. Jednání s majitelem se zúčastní městská policie, zástupci státní ani cizinecké tam nebudou. "Ale pokud by se v objektu znovu něco zjistilo, tak okamžitě přijedou," řekl starosta. Okamžitě zakročí také obvod. "Říkáme si, že majitel možná pár měsíců počká a pak tam potichu nastěhuje další lidi. Jsme na to připraveni," dodal.

Budova (dříve Auto Štádler) je zkolaudovaná jako autoservis a garáže. "Podle současného i dokončovaného nového územního plánu města tam stavební úřad nikdy ubytovnu nepovolí," řekl starosta obvodu. Žádost a změnu užívání podle něj nikdy podána nebyla.

Při magistrátní kontrole 18. března tam objevili strážníci, policie a hasiči několik desítek zahraničních dělníků, většinou Slováků. Poté museli objekt opustit. Podle informací ČTK se přesunuli do jiných ubytoven, hlavně do nedaleké Lobezské ulice. Pokud strážníci objeví někoho, kdo musel ubytovnu opustit, informují ho, že může přijít na sociální odbor obvodní radnice, která mu s charitou pomůže řešit ubytování. Zatím toho nikdo nevyužil, uvedl Aschenbrenner. Podle něj objekt pravidelně zvenku kontrolují strážníci. "A protože se tam nesvítí a nikdo tam nechodí, tak je to podle nich v současné době, určitě tak dva týdny, úplně prázdné," řekl. Na budově není žádná cedule.

V objektu, který vlastní podnikatelé z Prahy a Plzně, bylo v době kontroly 12 pokojů. "A staví se další, může jít o desítky dalších pokojů," uvedl tehdy primátor Martin Zrzavecký (ČSSD), který se kontroly zúčastnil.

Městská policie a sociální odbor obvodní radnice se podle Aschenbrennera místům s ubytovnami věnují více.