Proměnit kuřáckou hospodu v nekuřáckou budou muset od příštího roku možná všichni provozovatelé. „Zákon o ochraně zdraví před škodlivými vlivy návykových látek (tzv. „protikuřácký zákon") je na programu schůze vlády 3. června," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

A pokud bude zákon schválen, počítá se s účinností od 1. ledna 2016. Většina z námi oslovených hospodských ale s chystanou změnou nesouhlasí. „Myslím si, že se nám sníží počet hostů, většina z nich jsou kuřáci," domnívá se barman sportbaru Astra v Lobzích Ladislav Vopelka.

Proti tomuto názoru stojí příběh Hostince Na Potravinách v Radčické ulici. Ten je již pět let nekuřácký. Jeho provozovatel se k tomuto odvážnému kroku rozhodl dobrovolně – a nestěžuje si.

„Tržby určitě nepoklesly," říká Jan Kešner. Někteří štamgasti prý odešli, ale zase přišli jiní. „Dvěma partám, které k nám chodili často, se to nelíbilo, a tak chodí jinam," vysvětluje Kešner.

Následně dodává, že od té doby chodí třeba maminky s dětmi, které by do zakouřeného hostince určitě nepřišly. „Rozhodli jsme se také kvůli tomu, že k nám chodí hodně sportovců, a většina z nich nekouří," dodává provozovatel.

Rozhodnutí nepadlo ze dne na den. „Zjišťovali jsme si, jak to funguje jinde, kolik je kuřáků a podobně," popisuje Kešner. Proč by to prý nemohlo fungovat u nás, když to funguje v ostatních státech Evropy?

Proměnu v nekuřácký hostinec ocenili také zaměstnanci. Kromě jednoho prý nikdo z nich nekouří.

Jan Kešner si i přes své rozhodnutí nemyslí, že by se kouření mělo zakazovat plošně. „Dle mého názoru by se měl každý provozovatel sám rozhodnout, zda bude jeho podnik kuřácký nebo ne," vysvětluje.

Nekuřáckou cestou se vydalo třeba také Sedmý nebe Morávka v Bezručově ulici. Se smyslem připravovaného zákona souhlasí Michal Balda z Cardinal Clubu v centru Plzně. „Nebojím se toho, že by poklesly tržby. Myslím si, že lidé budou chodit do restaurací i hospod stejně jako teď," říká. Je třeba dodat, že je v menšině.

Andrea Pánková