Toto je potom nutné viditelně označit na dveřích. Jak jsou na tom plzeňská restaurační zařízení? Jsou spíše kuřácká anebo naopak následují evropské trendy a kouření zakazují?

Z testu Deníku vyplynulo, že většina restaurací, barů a kaváren v Plzni je kuřácká, případně s nekuřáckým koutkem, čistě nekuřáckých zařízení je podstatně méně. Na nedostatek zákazníků si ale rozhodně nestěžují.

Ačkoliv je podle průzkumů většina obyvatel nekuřáků, zakouřená hospoda či kavárna je v našem městě naprosto běžným jevem. Podle provozovatelů se s konflikty kvůli zapálené cigaretě nesetkali. Také hosté jsou ke kouření ostatních návštěvníků zařízení poměrně tolerantní. Ačkoliv si sami nezapálí, neprotestují, když lidé okolo kouří. Přitom podle odborníků je pasivní kouření, tedy vdechování cigaretového dýmu někoho jiného, zdraví škodlivější.

V naprosté většině oslovených restaurací a kaváren je kouření povoleno, případně je vyčleněn speciální salonek, označený přeškrtnutou cigaretou. Jsme kuřácká restaurace, máme tu sice nekuřácký koutek, ale když se sejdou kuřáci a jinde volno není, povolujeme jim kouřit i tam, „ uvedl pracovník restaurace El Cid Corso a dodal, že se se stížnostmi ze strany zákazníků zatím nesetkal. „Jsme kuřácká restaurace, ale máme tu klimatizaci, takže to ani není cítit. Nicméně bychom rádi přistavěli terasu a potom bychom měli více místa na to vyčlenit nekuřácké prostory,“ uvedl číšník Dan Valeš z restaurace Uctívaný velbloud. V Clubu Cardinal řeší problematiku kouření tak, že v době oběda vyhradí prostor, kde je kouření zakázáno, jinak si můžete zapálit všude. „Kvůli kouření tu žádné spory nejsou, máme stálou klientelu, takže je to bez problémů,“ potvrdila Deníku barmanka Daniela Gardovská. To, že si nekuřáci musí zvyknout kouření tolerovat, potvrzuje i návštěvnice kavárny v centru města Veronika Mašková. „Po zkušenosti ze zahraničí jsem zjistila, jak je to fajn, když se v hospodách a kavárnách nekouří. Ale chápu, že hodně lidí má spojené posezení u kafča nebo u vína s kouřením. Naučila jsem se to akceptovat,“ ale dodala, že pokud si může vybrat, raději volí nekuřácká zařízení. Těch je v Plzni několik a stále přibývají. Majitelé některých si na tom, že jsou jejich provozovny nekuřácké zakládají. „Už rovnou jsme počítali s tím, že bude naše pizzerie nekuřácká. S nezájmem hostů kvůli tomu, že by si u nás nemohli zapálit, jsme se nesetkali, naopak, chodí k nám i kuřáci a všichni si pochvalují, že nejsou „načichlí,“ uvedl majitel Pizzerie Duo Padri Jiří Raboch. Pokud někdo z hostů už nemůže bez cigarety vydržet, řeší se to tím, že jde kouřit před podnik. To, zda budou také ostatní restaurační zařízení následovat tento celoevropský trend a kouření z interiéru vytěsní, zatím není jasné.

Šárka Pechová