Přijmout uprchlíky do svých domovů nebo jim nabídnout ubytování ve farnostech. Takový je plán věřících různých křesťanských církví v Plzni. Pomocná ruka se týká především těch, kteří chtějí trvale zůstat v České republice.

Rodina Filipa Štojdla patří mezi dobrovolníky ochotné nastěhovat si k sobě azylanty. „Byl to nápad mojí ženy a já jsem z toho nadšený. Máme velký byt, takže to rádi uděláme," uvedl muž, který je zároveň biskupem plzeňské diecéze Církve československé husitské (CČSH). Na výzvu poskytnout zázemí potřebným už tady reagovaly další rodiny, jež zahrnuje Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský kraj. V současnosti jde o 20 ubytovacích míst. „Z osmdesáti procent jsou to návrhy přímo od rodin, dvacet procent tvoří prostory na farách," konkretizoval biskup CČSH. Kromě věřících z krajské metropole by se o azylanty postarali také v Chebu, Písku nebo Prachaticích. Podle předběžných odhadů by v každém místě bydlela jedna rodina cizinců.

Jenom za včerejšek přišly vedení plzeňské diecéze CČSH další čtyři nabídky. Každou posuzuje individuálně a zjišťuje, zda by křesťané naplňovali nutné požadavky pro ubytování azylantů, což je mimo jiné třeba dostatek místa nebo jazyková vybavenost věřících. Základním dorozumívacím prostředkem by měla podle biskupa Štojdla být angličtina. „Někdy je to také čeština nebo slovenština, protože lidé, kteří k nám přicházejí, třeba dříve studovali v Československu, a teď se k nám vrací. Mám zrovna na mysli jeden případ muže ze Sýrie, který přímo v Plzni studoval medicínu," uvedl biskup Štojdl.

Sám se o problematiku uprchlíků zajímá, příležitost zmapovat situaci využil také při nedávné návštěvě v Maďarsku. „Mezi běženci je většina obětí válečných konfliktů. Rozumím tomu, že se někteří Češi bojí. Na druhou stranu bychom neměli být ufňukanou, ale spíše sebevědomou zemí, kterou pár uprchlíků nemůže ohrozit," podotkl.

O možnostech pomoci uvažuje také plzeňská farnost Českobratrské církve evangelické (ČCE). „Zatím nemáme konkrétní nápady, ale jsme ochotni jakkoliv pomoci," uvedl farář Miroslav Hamari. Zatímco v krajské metropoli jsou byty, jimiž plzeňská farnost ČCE disponuje, plně obsazené, v Rokycanech je tomu jinak. „Tam se uvolnilo místo po faráři, který odešel do Kladna. O prostorách uvažujeme jako o případném zázemí pro azylanty," potvrdil plzeňská farář, který tento sbor dočasně spravuje.

Pozadu nezůstává ani plzeňská diecéze římskokatolické církve. Už v červenci začala ve spolupráci s Diecézní charitou Plzeň hovořit o možnosti ubytovat cizince. „Hledáme vhodné prostory zhruba pro 40 jedinců. Rádi bychom, aby se našly v Plzni, protože je to strategické místo, jsme kousek od hranic," sdělil ředitel církevního zařízení Jiří Lodr. Doplnil, že vyloučené není ani zázemí pro potřebné přímo v rodinách.